Pozor, prihajajo neo-ludisti!

Alenka Selčan 31. december 2014
/PublishingImages/neoludizem-hero.jpg

"Tehnologija je čist' aut", bo v prihodnjem letu slogan vse večjega števila mladih, pravi ena od napovedi digitalnih trendov znamenite agencije za stike z javnostmi Hotwire, ki vsako leto postavi količke na progo marketinškega slaloma tako, da je zdrsov čim manj in da oglaševalske agencije požanjejo čim več denarja.

Tekma za najboljšo pametno napravo ni več tako zanimiva, kot je bila še nedavno. Med najpogosteje iskanimi besedami v Googlovem iskalniku ni več velikih proizvajalcev pametnih naprav. Prerekanje, ali bo s svojim super mobitelom več navdušenja zanetil Apple ali Samsung počasi zamira, tehnološki hajp pa se je iz mobitelov in tablic že razpršil na množico pametnih, predvsem nosljivih naprav.

 

Kot pravi Hotwire, bo prihajajoči generaciji neo-ludistov (ime je pretirano, saj najbrž ne bodo tako radikalni, kot smo jih na primer videli v filmu Transcendenca) prav malo mar za vse to. Med ameriško mladino se menda vse pogosteje slišijo vzvišeni stavki, ki ob enem zamahu z roko pometejo s Facebookom in z vso pametno tehnologijo naenkrat. Uporništvo je vedno spremljalo mladost in če je pametna tehnologija postala norma, ni nič nenavadnega, če se jo bo naslednja generacija odločila vsaj do neke mere zavračati in se skriti pred grozljivim panoptikumom, v katerem ni prostora za skrivnosti.

Smo pravkar zasačili Homo-Smartphoneusa pri naslednjem koraku njegove evolucije? Mar res že prihaja Homo Smart-tech Awarenesis, ki navkljub rabi pametne tehnologije ve, kje postaviti mejo?

Ne govorim o tistih, ki jih zaskrbljene mame odpeljejo na rehabilitacijo na eno od številnih klinik za odvajanje od tehnološke odvisnosti (mimogrede naj spomnim, da tudi pri nas že več let tovrstne usluge nudi LogOut, ki kakovostno pomaga odvisnikom od interneta, ki se nikakor ne morejo odlepiti od večnega pogledovanja na zaslone).

Ne, govorim o povsem drugem pojavu. O pojavu generacije, ki bo na zapestju sicer imela pametno uro, a jo bo hitro lahko skrila v Unpocket - žep, ki prekrije identiteto in lokacijo njegovega lastnika. O pojavu generacije, ki si bo navkljub še tako pametni napravi v žepu znala vzeti čas zase in bo druženje s prijatelji lahko preživela brez živčnega pogledovanja v virtualo. To se sliši skorajda prelepo, da bi bilo res, kajne?

Kakorkoli že. Še vedno bo dovolj geekov, ki bodo še naprej z navdušenjem spremljali novitete januarskega CES-a in razmišljala o marčevskem obisku Barcelone, kjer bo znova potekal znameniti MWC. A v marketinških hišah je vseeno čutiti nemir, ki ga poraja več milijonsko vprašanje prihodnjega leta. Kako tržiti generaciji, ki se nagiba k tehnološki diskretnosti in ki ji je že danes povsem samoumevno, da ima na vseh napravah nameščeno aplikacijo za blokiranje oglasov?

Bodo ravno zato vzklile agencije, ki bodo ponujale programe pobegov od tehnologije? Bodo v prepletu anti-techa in diskretne nosljive tehnologije tudi modni kreatorji našli svoj izziv?

Pustimo se presenetiti.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
31. december 2014
2333
6. januar 2015
Pozor, prihajajo neo-ludisti!
Android, iOS, Windows Phone 8