Prvi anti-smartphone še ne prinese post-smartphone dobe

Alenka Selčan 11. marec 2015
/PublishingImages/runcible-hero.jpg

„Pametni mobitel?“
„Ah, kje. Preveč izrabljeno, da bi bilo še zanimivo. Treba si je izmisliti nekaj izvirnega, drugačnega. Nekaj, kar ima vse lastnosti pametnega mobitela, a to ni.“
„Nosljiva naprava?“
„Hm, morda. A tudi ta pojem je že izrabljen.“
„Kaj pa, če ustvarimo nekaj, kar bi imelo smisel le, če bo najavilo novo tehnološko dobo?“

Zdi se, da je tako nekako potekala debata v prostorih kalifornijskega podjetja Monohm, ko so Aubrey Anderson, George Arriola in Jason Proctor začeli z razvojem svoje inovacije, ki je na letošnjem MWC v Barceloni požela kar nekaj zanimanja. Kako ga ne bi, saj so vendar izumili Runcible, prvo 'anti-smartphone' napravo, ki naznanja začetek t. i. post-smartphone dobe!

 

Dobrodošli torej na obzorju nove ere, v kateri so pametni mobiteli preživeta stvar, s katero se ponaša le še tak primitivec, kot je naš stari znanec Homo Smartphoneus. Njegov naslednik, ki ga očitno ga lahko poimenujemo kar Homo Post-Smartphoneus, je precej bolj uglajeno bitje, ki ima do svojega digitalnega življenja drugačen, bolj civiliziran odnos. Je človek s stilom in spoštovanjem do dediščine, četudi izmišljene.

Prototip Runcible je zato narejen v reminiscenci na tiste starodavne žepne ure, ki so domovale v telovnikih naših pradedkov. A ne gre le za formo, ki estetsko presega trenutni nabor dokaj neokusno oblikovanih pametnih zapestnih ur. Monohm želi ustvariti nekaj trajnejšega, nekaj, kar bo zavoljo modularne strukture kot elektronska dediščina prehajalo iz generacije v generacijo, ne da bi ob tem izgubilo svojo vrednost.

Čeprav je Runcible narejen tako ljubko, da kar kliče k pestovanju v dlani, saj gre za nadvse lično oblikovan disk z lesenim okvirjem, ga ne bomo zlorabljali s svojo odvisnostjo od informacij. Po njem bomo posegali kultivirano, le po potrebi. Resda nekoliko redkeje, a z ljubečim odnosom, kot ga ni deležna nobena pametna naprava.

V zameno se bo Runcible vedel kot uglajen, zvesti služabnik, ki se zaveda, kdo je gospodar. Nikoli nas ne bo zmotil z neprimernim zvonjenjem in vsiljivimi obvestili, kot ne bo nikoli nevljudno prekinil naših opravkov. Ta čudežni zlati kompas ne želi zasužnjiti z neskončnim spektrom krasnih aplikacij, temveč skuša pozornost svojega lastnika čim prej preusmeriti nazaj k čarom primarnega sveta, ki jih je znali ceniti pred pametno dobo. Runcible bo poskrbel, da bo digitalni svet vselej na voljo, a nikakor ne na račun „resničnega življenja“.

 

Runcible ne zanika prednosti digitalnih vsebin, a vseeno teži k preprostosti in čistosti forme. Ker želi poenostaviti uporabniško izkušnjo, daje spletnim aplikacijam prednost pred mobilnimi. Poganjal ga bo odprtokodni sistem, zasnovan na OS Mozilla Firefox, ponašal pa se bo s povezljivostjo najnovejših pametnih naprav (LTE, WiFi, Bluetooth).

Vizija post-smartphone dobe je hrepenenje tehno-romantikov po načinu bivanja, v katerem je pregledovanje digitalnih vsebin v zdravem razmerju z drugimi dejavnostmi, ki so nekoč že bogatile naša življenja, a smo jih v pametni dobi skorajda spregledali.

Pa vendar, bo Runciblu res uspelo vrniti človeku ljubezen do tusvetja? Bomo zavoljo tega prvega anti-smartphonea znova odkrili lepoto sveta in se spomnili, da je pogovor v živo lahko prijetnejši od konstantnega pogledovanja v kiberprostor? Morda.

A preden se ovijemo v tančice upanja na lepšo tehno-prihodnost le še opomin na izvor besede runcible. Gre za pogruntavščino angleškega umetnika Edwarda Leara (1812 -1888), ki je v svoji poeziji s tem pridevnikom označeval vrsto nesmiselnih predmetov. Navkljub sijajnemu prizvoku in mnogim poskusom utemeljitve, kaj bi na primer pomenila „runcible“ žlica, stena ali mačka, še vedno velja, da runicable ne pomeni nič drugega kot čisti nesmisel.

Če bo to veljalo tudi za prvi anti-smartphone, bomo menda izvedeli že kmalu, saj pri Monohmu zagotavljajo, da naj bi bil Runcible na prodaj že letos.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. marec 2015
2422
16. marec 2015
Prvi anti-smartphone še ne prinese post-smartphone dobe
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8