Razkrito s prevodom

Alenka Selčan 29. november 2016
/PublishingImages/razkrito-prevod-hero.jpg

Ljubitelji znanstvene fantastike smo znova prišli na svoj račun. Dočakali smo prihod Prihoda, filma režiserja Denisa Villeneuva, katerega napoved že nekaj mesecev zagotavlja presežek, ki naj bi navdušil tudi najbolj petične gledalce.

 

Brez skrbi, ne bomo se spuščali v ocenjevanje niti v podrobnosti, ki bi vam lahko pokvarile filmski užitek. Namesto tega se bomo posvetili temi, ki jo nakaže že sam naslov - Prihod namreč govori o srečanju, vsako srečanje pa nemudoma sproži vprašanje jezika in sporazumevanja.

Zemljani govorimo več kot sedem tisoč različnih jezikov, med njimi so najbolj razširjeni kitajska mandarinščina, angleščina, španščina, arabščina in hindujščina. Živalskih zaenkrat ne štejemo, saj je še do nedavnega veljalo, da je jezik izključno domena ljudi, a znanstveniki ukrajinske Akademije znanosti so prav letos dokazali, da se tudi delfini sporazumevajo s stavkii, ki jih tvori do pet besed.

Če je rdeča nit filma Prihod prav sporazumevanje, se problemu komunikacije večina znanstveno-fantastičnih del bolj ali manj spretno izogiba. Do Louise Banks je za najznamenitejšo lingivistko in prevajalko v ZF vesolju veljala Uhura iz Zvezdnih stez, nepozabna je tudi ribica Babilonka iz Štoparskega vodnika po Galaksiji, ki jezike prevaja za malo malico, ponavadi pa je v ozadju ZF zgodb neka neopazna tehnologija, ki samodejno in sproti prevaja eksotične jezike še tako oddaljenih galaksij v nek univerzalni jezik.

Zametke takšne tehnologije lahko spremljamo že danes. Najpogosteje uporabljen prevajalnik Google Translate, ki že desetletje razvija in izboljšuje svoje orodje za prevajanje, dnevno obdela kar 140 milijard besed v sto treh jezikih. Septembra so razvijalci skupine Google Brains prej frazološko zasnovani Googlov prevajalnik preselili na nov sistem. Google Neural Machine Translation (GNMT) temelji na nevronskem strojnem prevajanju in že žanje prve uspehe, pred nekaj dnevi pa so na Googlovemu razvijalskemu blogu objavili še eno spodbudno novico.

Septembrska sprememba sistema je izboljšala prevode najpogostejših jezikov, večji izziv pa so številni drugi jeziki, kamor zaradi majhnega števila govorcev spada tudi slovenščina. Za prevajanje takšnih jezikov je Googlov prevajalnik doslej vselej uporabljal enega od glavnih jezikov. Prevod iz slovenščine v kateri koli drugi jezik je vedno potekal prek angleščine. Z razvojem globokega strojnega učenja in prevajalniškega sistema Zero-Shot pa ta jezikovni most ne bo več potreben.

Googlovi Možgani so namreč ustvarili svoj univerzalni jezik, ki naj bi omogočal neposredno prevajanje tudi obrobnih, sistemu manj znanih jezikov. Multilingvistični sistem Zero-Shot že deluje na desetih novih lingvističnih parih, verjetno pa kaj kmalu lahko pričakujemo pa njegovo širitev.

 

Googlovo nevronsko strojno prevajanje je eden od prvih korakov k samodejnemu prevajanju, ki bo olajšalo razumevanje tujih jezikov in bržkone spodbudilo razvoj tehnologije, ki bo težila k temu, da bodo jezikovne meje v prihodnosti vse manj opazne.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
29. november 2016
3260
29. november 2016
Razkrito s prevodom