Samsung Smart TV in zasebnost

Roni Kordiš 19. februar 2015
/PublishingImages/smart-tv-zasebnost-hero.jpg

Zadnje čase se je v medijih pojavilo precej informacij o tem, kako Samsung s svojimi televizorji Smart posega v zasebnost lastnikov teh naprav. Zgodba je dokaj preprosta in pričakovana. Samsung je v svoje najnovejše televizorje vgradil prepoznavo govora, ki uporabnikom omogoča boljšo izkušnjo z njihovimi televizorji. To funkcijo morajo uporabniki sami vklopiti, njen namen pa je zbiranje informacij o uporabnikih.

Če k temu prištejemo še dejstvo, da imajo vsi novejši televizorji vgrajen tudi dostop do spleta, potem dobimo precej zanimivo orodje za oglaševalce.

 

Predstavljajmo si, da sedimo doma s prijatelji, ob tem pa imamo vklopljen televizor. Ko se pogovarjamo o pokru, te podatke beleži pametna televizija in jih pošlje v “zbirni center”, kjer imajo točne podatke o tem, kje se nahaja televizor (prek IP-naslova internetnega priključka). Ker nas zanima poker, nam lahko oglaševalci ponudijo oglase, povezane s pokrom in vsem, kar je povezano z njim. Pametni televizorji omogočajo segmentirano prikazovanje oglasov, tako da dobijo oglaševalci zelo dobro segmentirano ciljno publiko, ki jo bodo takšni oglasi pritegnili precej bolj, kot pa če bi oglase prikazovali nesegmentirani publiki.

Seveda se moramo vprašati o zasebnosti uporabnikov v tem primeru. Če bi Samsung jasno komuniciral ta svoj poslovni model – saj v tem primeru gre za poslovni model, ki temelji na oglaševanju – potem bi imeli uporabniki precej lažjo odločitev.

Ker Samsung tega ni komuniciral, so se številni uporabniki obrnili proti njemu. Če bi Samsung vse skupaj zapakiral v sistem, kjer bi bili tudi uporabniki nagrajeni za ogled oglasov, bi s tem odprl povsem nov poslovni model, ki bi ga marsikateri lastnik Samsungovega televizorja z veseljem sprejel. V primeru, da bi uporabniki dobili za ogled oglasov plačilo (ali bonus), bi se število uporabnikov definitivno povečalo in nihče več ne bi govoril o problemu zasebnosti. Verjetno bi se tudi prodaja televizorjev povečala, saj bi marsikdo med nami z veseljem služil denar med sedenjem na kavču in gledanjem televizije.

Če naredim še povezavo med Samsungovim televizorjem in internetom. Vsi uporabljamo iskalnik Google in njegova brezplačna orodja (Gmail, Google Docs) in le redki se sprašujemo o zasebnosti in podatkih, ki jih puščamo na spletu. Prav te podatke s pridom izkorišča Google, ko jih prodaja naprej oglaševalcem, da vam lahko ponudijo oglase za stvari, ki ste jih pred tem iskali na spletu.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. februar 2015
2396
3. marec 2015
Samsung Smart TV in zasebnost
Android, iOS