Svet brez emotikonov?

Roni Kordiš 20. julij 2015
/PublishingImages/svet-brez-emotikonov-hero.jpg

Si lahko predstavljate svet brez emotikonov? Jaz si ga že dolgo ne, saj so emotikoni postali deli pogovora, ki jih vsakodnevno uporabljamo. Jaz enačim “smeškote” in emotikone, čeprav so emotikoni nadgradnja “smeškov” in so šele kasneje obnoreli svet.

Kako ponavadi zaključite vaše SMS-sporočilo, ki ga pišete boljši polovici ali prijatelju? Kako končate klepet na Facebooku in kako izrazite svojo jezo, žalost ali zaskrbljenost? S pomočjo emotikonov, ki so postali univerzalni jezik, ki ga razumejo predvsem mlajše generacije. Vendar je prav zanimivo videti, kako tudi starejši ljudje odkrivajo svet emotikonov in jih začenjajo uporabljati v svoji SMS-komunikaciji.

 

Zgodovina emotikonov sega v leto 1982, ko je Scott Fahlman iz Univerze Carnegie Mellon predlagal, da se uporabljata dva simbola za izražanje čustvenega stanja. Njegov predlog je bil (vir):

I propose that the following character sequence for joke markers: :-)

Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark things that are NOT jokes, given current trends. For this, use: :-(

Od takrat je vsa elektronska komunikacija precej bolj preprosta, kot je bila nekoč, saj ni več treba na dolgo in široko pisati o tem, kako se počutimo, ampak zgolj izberemo pravi simbol in z njim povemo vse. Prejemniki naših sporočil lahko že precej preprosto ugotovijo, kaj se dogaja z nami in tudi pravilno odreagirajo na vse skupaj.

Če sem pred 15 in več leti, ko sem odkrival prve čare interneta, uporabljal simbole kot so :), :(, :P, so se v zadnjih letih tudi te stvari spremenile in marsikdaj me kakšen emotikon preseneti, saj ga niti sam ne razumem.

Namreč, ko so začeli proizvajalci programske opreme za mobitele dodajati emotikone v nabor znakov, ki jih lahko uporabljamo med pisanjem SMS-ov, tvitanjem ali pri elektronski pošti, je vse skupaj postalo precej grafično in sporočila sedaj izgledajo kot risbice. Verjetno je že vsak od nas prejel kakšno sporočilo, ki ni vsebovalo niti ene črke, pa vendar je bilo povsem jasno, kaj je pošiljatelj želel z njim povedati.

Sam v večini primerov še vedno uporabljam “smeškote”, ker so mi bolj preprosti, predvsem pa niso dvoumni, kot so novodobni emotikoni, za katere sem vedno v dvomim, ali jih bom pravilno umestil in ali jih bo oseba na drugi strani razumela.

Par zanimivosti o emotikonih:

  • emotikon v obliki srčka je sedmi najbolj pogosto uporabljen emotikon na Twitterju
  • emotikon v obliki poljuba je osmi najbolj uporabljen emotikon
  • 20 % od 100 najbolj pogosto uporabljenih emotikonov vsebuje srce

Kateri emotikon je tvoj najljubši?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
20. julij 2015
2593
23. julij 2015
Svet brez emotikonov?
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8