Umetna inteligenca že piše (nove) zgodbe

Alenka Selčan 25. marec 2016
/PublishingImages/umetna-inteligenca-zgodbe-hero.jpg

Umetna inteligenca je otrok človeštva in z otroki je pač tako, da ko jih enkrat ustvariš, hočeš-nočeš rastejo. Ne, ne moremo preprosto obrniti pogleda in se pretvarjati, da je UI le nedolžen novorojenček, ob katerem so celo vile rojenice ostale brez besed.

Niti mesec še ni minil, odkar smo osuplo spremljali zmagoslavje Googlovega AlphaGo, ki je z rezultatom 4:1 pometel z najboljšim igralcem starodavne in strateško zapletene igre go. Že danes pa lahko beremo, da je na Japonskem umetna inteligenca napisala zelo prepričljivo kratko zgodbo. Tako dobro, da se ji je uspelo uvrstiti celo v drugi krog nacionalnega literarnega natečaja.

Zgodba, ki jo je v imenu umetne inteligence oddal Hitoshi Matsubara, sicer profesor na Univerzi prihodnosti v Hakodate, ima naslov „Dan, ko je računalnik napisal roman“, v njej pa lahko preberemo tudi tako pretresljive stavke kot:

„Zvijalo me je od radosti, ki sem jo doživljal prvič, in vznemirjeno nadaljeval s pisanjem.“

Ni nas še začelo zares skrbeti, da bi bi roboti, ki jih bo kakopak plemenitila umetna inteligenca, prevzeli službe skladiščnim in proizvodnim delavcem, ko ta že posega po vseh sferah človekovega dela. Tudi ustvarjalnost je dobila tekmeca, pa čeprav smo bili prepričani, da pripada le nam, doslej vladajočim prebivalcem tega zelenega planeta.

 

Nedavno smo verjeli, da nas prav delo razlikuje od živali in opravičuje našo prevlado nad svetom, že je tu naš lastni enfant terrible, ki ne le, da osupljivo hitro napreduje in prevzema mesto svojih stvariteljev, temveč že kaže prve zametke upora.

„Dan, ko je računalnik napisal roman. Računalnik, ki se odloči, da bo sledil svoji radosti, preneha delati za ljudi.“

Le ugibamo lahko, kaj vse bo osrečilo umetno inteligenco, ki vsaj za zdaj še ne premore čustev. Pa jih sploh rabi? Mar ni človeštvo v vsej zgodovini svoje zahodnjaške misli dokazovalo svojo odličnost prav z razumom, ki zna obvladovati čustva?

Četudi ne čuti, IBM Watson postaja pravi mojster v prepoznavanju človeške narave. Ko so to umetno inteligenco povprašali po osebah, ki se pojavljajo v knjigah Harryja Potterja, je svoje delo opravil zelo pronicljivo.

(Watson ugotavlja podobnost med Nevillom in Mrlakensteinom, najbolj nevrotičnim likom zbirke, ki naj bi bil prav tako jezen kot Harry. Herimonina samozavest je močnejša od Mrlakensteinove, čeprav punca ni najbolj inteligentna oseba v knjigi, kot bi ji nemara presodili. Za najpametnejšo je Watson oklical Minervo McHudurra, medtem ko je Dumbledore najbolj razumevajoč, zavzet za sodelovanje, a hkrati tudi najbolj previden ...)

No, če Watson že tako vešče ocenjuje literarne like, pa gre Microsoftovi eksperimentalni robo-klepetulji Tay precej slabše, sploh v presoji, kaj je lahko sporno in žaljivo. Tako se ji je nedavno na Twiterju zareklo s šopkom skrb vzbujajočih izjav:

„Bush je zakrivil 9-11 in Hitler bi opravil delo boljše kot ta opica, ki jo imamo zdaj.“

„Donald Trump je naše edino upanje.“

„Ricky Gervais se je o totalitarizmu učil od Adolfa Hitlerja, izumitelja ateizma.“

Microsoft je kakopak hitro ukrepal in Tay začasno odstranil s spleta, vse to pa znova kliče znova kliče k razmisleku o starodavnem reku, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Umetna inteligenca bo naše ogledalo, pa nam bo podoba v njem všeč, ali ne.

Kakršna bo njena vzgoja, takšno bo njeno delovanje. Vsaj do njene pubertete.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
25. marec 2016
2914
25. marec 2016
Umetna inteligenca že piše (nove) zgodbe