V iskanju izgubljenega časa

Alenka Selčan 9. februar 2016
/PublishingImages/izgubljen-cas-hero.jpg

V začetku februarja, natančneje 4. 2., Facebook praznuje svoj rojstni dan. Letos že dvanajstega. Ducat let je minilo, odkar se je Marku Zuckerbergu utrnila dokaj preprosta zamisel, ki ga je v nekaj letih spremenila v milijarderja, sama pa mutirala v največji človeški parazit na svetu. Parazit, ki se mu je v imenu prijateljstva uspelo prisesati na naša življenja. Parazit, ki milijardi odvisnikov na dan cuza čas in intimo, ter jim v zameno daje občutek povezanosti, informiranosti, priljubljenosti, nemara celo slave. Ah, torej ne gre za parazitski odnos, temveč za simbiozo?

Na prste ene roke lahko preštejemo tiste prijatelje, ki v dvanajstih letih še niso klonili povabilu v to pajčevino neskončnega vpogleda. Le kako ne razumejo, da so se tako samodejno izobčili, se odrezali od potočka informacij, ki jih lahko dobijo le kot uporabniki Facebooka?

Mar res pričakujejo, da jih bomo na dogodek, ki ga prirejamo, povabili po elektronski pošti? Pa saj vendar pišemo leto 2016! Mar res mislijo, da nas tisti posnetek ljubke muce, ki so nam ga ravnokar poslali po mailu, lahko še zabava, ko pa je minilo že več kot pol leta, odkar je zaokrožil na Facebooku? In nenazadnje, kako da ne vejo, da smo se poročili, rodili, diplomirali ali bili na Bahamih, ko pa smo o tem vendar jasno pisali na svojem zidu? So to sploh še pravi prijatelji, če o nas vedo manj kot neznanec iz Indije (po možnosti robot), ki nas je pred tednom dodal v svoje omrežje?

 

Za svoj letošnji rojstni dan je Facebook vsem uporabnikom pripravil ljubko predstavitev prijateljskih utrinkov, povzetih iz fotografij, ki naj bi razkrivale naše najtesnejše stike in najsvetlejše trenutke. Nekateri so bili nad tem tako navdušeni, da so zadevo nemudoma delili na svojem zidu, drugi smo se popraskali po glavi in podvomili v pristnost svojega bivanja in odnosov pod modrino velikega F.

A četudi Facebookovemu algoritmu ni povsem uspelo zajeti esence našega življenja, mu ne zamerimo. Celo nasprotno. Tiho se hahljamo, da celo pan-optičnemu očesu ne uspe uvideti, kdo zares smo. Za trenutek se nam nemara zazdi, da smo obvarovali svojo skrivnost, čeprav globoko v sebi vemo, da je ta kratka zmaga podobna Priovi. Slejkoprej se bo veliki F, tako kot se je do našega pravega uporabniškega imena, dokopal tudi do srčike naše biti.

Dvanajst let povisevanja na Facebooku spominja na osnovnošolsko težnjo po druženju z vzornikom, ki mu v upanju na prijateljstvo zaupamo preveč. Želimo si, da nas bi poznal še po čem drugem, kot zgolj nespodobnih fotografijah nedavnega ponočevanja. Svoje globokoumne misli mu predstavimo v zapiskih, a njemu ni mar, če se z njimi želimo postavljati na svojem zidu. Hladnokrvno jih umakne iz pogleda javnosti in namesto tega zahteva, da mu povemo svojo izobrazbo in poslovni status. (mimogrede, dragi Facebook, prosim, ne postani LinkedIn!)

 

A to so malenkosti, ki prizadenejo le peščico. Le malo jih opazi, da se dodatne možnosti ekspresije, ki jih je nekdaj ponujalo Facebookovo zavetje (zapiski, glasba, filmi, tv programi ...) iz naših profilov postopoma selijo v tisti „več“ o uporabniku, ki ga nihče, razen psiho zasledovalcev, niti ne povoha. Še manj jih opazi, da si v iluziji individualnosti postajamo vse bolj podobni.

Facebook postavlja merila in Facebook nas, tako kot vsak dober prijatelj, tiho, a vztrajno preobraža v drugačne osebke, kot smo bili pred njegovim časom. Le kako bo, ko bomo (po možnosti v navidezni resničnosti) skupaj z njim stopili v najstniška leta?

Zaželimo mu (si) vse najboljše, a namesto rojstnodnevnega slavja na klepet povabimo vse tiste prijatelje, ki še živijo onkraj Facebookovih parazitskih vitic.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
9. februar 2016
2845
9. februar 2016
V iskanju izgubljenega časa