Windows 95 – 20 let kasneje

Roni Kordiš 27. avgust 2015
/PublishingImages/windows-95-obletnica-hero.jpg

24. avgust 1995. Microsoft je predstavil najnovejši operacijski sistem za osebne računalnike – Windows 95. Njegov grafični vmesnik je bil prenovljen in je uporabnikom prinesel povsem novo uporabniško izkušnjo. Uporabniki, ki smo pred tem uporabljali prejšnje različice Windowsov, smo bili večinoma navdušeni, saj je bil preskok z Windowsov 3.11 zelo očiten. Prinašal je cel kup novosti, predvsem pa je olajšal delo.

 

Operacijski sistem Windows 95 je bil moj drugi operacijski sistem, ki sem ga uporabljal na osebnem računalniku. Takrat je bil to PC 386DX s taktom procesorja 40 MHz in 8 MB RAM-a. Številke, ki se v današnjem svetu zdijo znanstvena fantastika, so v tistem času omogočale povsem normalno uporabo računalnika. Dostop do interneta je bil počasen, predvsem pa smo se vsi povezovali prek telefonskih linij in tako staršem povzročali precej visoke stroške, predvsem pa nedosegljivost telefonske številke, saj smo jo zasedli z modemsko povezavo s hitrostjo 14.400 kbit/s. Internet Explorer je bil takrat verzije 4.0 in spletne strani so bile povsem drugačne, kot smo jih navajeni sedaj.

Utripajoči znaki, animirani GIF-i, zelo malo vsebine, povsod napisane priporočene ločljivosti monitorjev in iskalniki, kot so bili Lycos, Altavista, Webcrawler, so bili tisti, ki so bili naš vstop do interneta. Internet se je razvijal, ni bilo družbenih omrežij, vendar so obstajali IRC in forumi, kjer smo zapravljali čas, kot ga sedaj zapravljamo na Facebooku, Twitterju ali kakšnem drugem komunikacijskem kanalu.

Microsoft je v predstavitev novega operacijskega sistema Windows 95 vložil precej zajeten kupček denarja. Po nekaterih podatkih naj bi bil ta marketinški vložek več kot 300 milijonov dolarjev, kar je bilo za tiste čase izredno visoka številka. Vendar je bil najmočnejši igralec na tržišču in vsi smo z veseljem uporabljali njegove produkte.

Pesem Start me up, ki jo je uporabljal Microsoft, je pesem skupine Rolling Stones iz leta 1981. Po nekaterih podatkih naj bi Microsoft za to pesem plačal več kot 5 milijonov dolarjev. Zanimivo pri spodnjem posnetku je, da na koncu ni domene microsoft.com, ki so jo sicer kupili maja 1991. Sedaj pa si sploh ne znamo več predstavljati oglasa brez zapisane domene.

 

Verjetno se marsikdo še spomni prednaloženih igric v operacijskem sistemu Windows 95 (in tudi že v Windows 3.1)  Solitaire in Minesweeper, ki smo ju z veseljem igrali, medtem ko smo kupovali diskete z igricami na boljšem trgu in jih potem instalirati na svoje računalnike. Če tedanje osebne računalnike primerjamo s telefoni, ki jih imamo danes v svojih žepih, se lahko samo nasmejimo.

Microsoft je po tem izdal še celo verzijo novih različic Windowsov, vendar sem bil jaz najbolj navdušen ravno nad verzijo Windows 95, ki je prinesla kup novih stvari in spremenila svet marsikoga na tem planetu. Kljub temu da zadnja leta nisem več uporabnik operacijskega sistema Windows, pa sem zadovoljen, da sem dolga leta uporabljal njihove rešitve.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
27. avgust 2015
2648
1. september 2015
Windows 95 – 20 let kasneje
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8