A čutš?

Alenka Selčan 14. februar 2014
/PublishingImages/acuts-hero.jpg

Tako se je pred leti glasil nek grafit, ki je krasil kar nekaj ljubljanskih hiš in ki mi je nemalokrat narisal nasmeh v še tako sivem dnevu. Seveda sem čutila, tako kot mnogi mimobežniki, ki si navkljub metuljčkom v trebuhu tega niso drznili pokazati. Takšna je pač naša kultura, v kateri še vedno odzvanja zgodovina zahodne civilizacije, ki je čustveno plat človeka najraje prezrla, dostikrat s prezirom.

Nekateri celo pravijo, da se je sam pojem romantične ljubezni razvil šele s srednjim vekom, približno takrat, ko sta Tristan in Izolda srčno hrepenela drug po drugem, a se na vse načine trudila preprečiti, da bi njuna ljubezen meso postala, saj bi to ubilo hrepenenje. Ob skalo trdoglavega evropskega racionalizma je vsake toliko butnil val romantičnih vzdihljajev, ki so s Prešernom na čelu zaznamovali tudi slovensko dušo, a navkljub nenehnemu boju med razumom in čustvi so slednji le redkokdaj nosili lovoriko.

Človeštvo šele zadnjih nekaj dekad ugotavlja, da je emocionalna inteligenca nemara prav tako pomembna kot racionalna. Najbrž bo stopničko k prepoznanju pomembnosti čustev pritaknil ravno razum, s katerim razvijamo znanost in tehnologijo, ki med drugim omogočata meritev in izražanje čustev.

Večkrat smo že omejali Necomimi, nosljive pripomočke, ki naj bi sramežljivim japonskim najstnicam pomagali izražati, kako se počutijo. Jih lahko pričakujemo tudi na slovenskih ulicah? Najbrž se marsikateri najstnik ne bi branil takšnih podnapisov k skrivnostnem vedenju njegove izbranke.

 

Tudi filmar Brent Hoff ne mara preveč sveta, v katerem le redko izražamo čustva. Pred dvema letoma je zato pripravil umetniški projekt, ki se ukvarja z znanostjo merjenja čustvenih odzivov. V sodelovanju s Stanfordskim centrom za kognitivno in nevrobiološko slikanje je posnel kratki film z naslovom Ljubezensko tekmovanje, v katerem ima sedem tekmovalcev na voljo le 5 minut, da dokažejo moč svoje ljubezni.

Seveda ni šlo za tekmovanje v osladnih besedah, temveč za znanstveno meritev. S čitalnikom fMRI so merili nevronske odzive udeležencev, ki so se med odčitavanjem seratonina, dopamina, ocitocina itn., osredotočali na svoje trenutne partnerje, bivšo ali nemara zgolj platonsko ljubezen. Rezultati so še najbolj presenetili same tekmovalce, uspeh projekta pa je Hoffa opogumil, da se je odločil zanimive emocionalne planjave raziskovati še naprej.

Emotional Arcade je tako njegov drugi tovrstni projekt. Pravzaprav gre za hčerinsko različico Ljubezenskega tekmovanja, ki jo je Hoff popeljal v umetniške galerije, kjer za odčitavanje uporablja prenosne naglavne EEG-sete. Tudi tu meri emocionalni odziv, a se ne osredotoča na ljubezen, temveč na jezo, strah, srečo, strast in umirjenost.

 

Februar je mesec, ki v upanju na skorajšnjo pomlad slavi praznik ljubezni. Valentinovo, ki mu je potrošništvo iztisnilo še zadnjo kapljico romantike, je za marsikoga postal še en nadležen nakupovalni dan, a od vsega srca vam želim, da bo tokrat za vas drugače. Dajte priložnost svojim čustvom in jih raziskujte, pa četudi s tehnologijo.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
14. februar 2014
1962
19. februar 2014
A čutš?
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8