Ali Deezer rešuje problem avtorske glasbe?

Roni Kordiš 23. april 2014
/PublishingImages/deezer-kolumna-hero.jpg

Telekom Slovenije je pred par dnevi predstavil novost – spletni glasbeni servis Deezer, ki uporabnikom omogoča legalno poslušanje glasbe prek spleta in tudi pretakanje komadov na svoje mobitele ob mesečni naročnini. V bazi Deezerja je sedaj preko 30.000.000 skladb, uporabnikov po celem svetu pa je že več kot 14.000.000.

Za uporabnike Telekoma Slovenije je prenos podatkov pri uporabi storitve Deezer brezplačen, prav tako je na voljo brezplačen preizkus storitve do 31. 5. 2014 (pošljite SMS z vsebino DEEZER na 1918). Sicer pa lahko Deezer poslušate tudi prek vašega TV-zaslona.

 

Zakaj pišem o Deezerju, ki ga sam uporabljam že od leta 2011?

Verjetno sem eden izmed redkih uporabnikov spleta, ki na svojem računalniku nima komadov svojih najljubših izvajalcev v obliki MP3. V resnici sem preveril in našel samo en komad v obliki MP3–zvonjenja, ki ga uporabljam na mobitelu iPhone, ki sem ga kupil že pred leti. Zavedam se, da so avtorske pravice zelo pomembne, vendar se večina uporabnikov interneta tega ne zaveda. Argument, da je glasba draga, če jo kupuješ, tako ne več pride v poštev, saj obstaja kup spletnih servisov, ki omogočajo brezplačno in legalno poslušanje glasbe brez kršenja avtorskih pravic. Deezer je naredil še korak naprej – legalno si lahko shranite pesmi na svoj mobitel in jih poslušate tudi brez dostopa do interneta.

Sam uporabljam storitve, kot so Grooveshark, Spotify in podobne, ki mi omogočajo legalno poslušanje glasbe prek spleta brez kršenja avtorskih pravic že dolga leta. In zato na mojem računalniku ni MP3-jev in ne kršim avtorskih pravic.

 

Ali Deezer rešuje avtorske pravice?

Seveda jih. Za vsak komad, ki je objavljen na Deezerju, imajo podpisano pogodbo z založbo. Tako je vsa glasba, ki je objavljena na Deezerju legalna, in uporabniki ne kršijo nobenih zakonov. Tudi država dobi svoj delež in v končni fazi tudi avtorji komadov – večkrat boste poslušali komad, večji znesek bo dobil vaš priljubljeni izvajalec.

Verjetno se še marsikdo spomni zelo odmevnega primera v povezavi s spletnim servisom Napster in skupino Metallica, ki je leta 2000 sprožila sodni postopek proti Napsterju zaradi nezakonitega pretakanja njene avtorske glasbe po protokolu P2P. Primer je močno odmeval v svetu interneta, saj je bila tožba Metallice vredna okoli 10.000.000 dolarjev, Napster pa je imel takrat prek 80.000.000 mesečnih uporabnikov. Ta tožba je bila prelomnica pri avtorskih pravicah glasbenikov na spletu, saj je po tem primeru še veliko drugih glasbenikov stopilo na pot Metallice in so pravno preganjali spletne servise, ki so brez dovoljenja delili njihovo glasbo. Stvari so se začele takrat spreminjati, vendar je težko stopiti na prste vsem, ki kršijo avtorske pravice na internetu.

Ali ima Deezer dovolj domače glasbe?

Sam sem bil presenečen nad izbiro domače glasbe, ki jo je mogoče najti na Deezerju. Jan Plestenjak, Fredi Miler, Modrijani, Čuki in tudi Niet, Srečna mladina, Miladojka Youneed … Ja, domače glasbe je zelo veliko. Prav tako pa je zelo veliko glasbe iz držav bivše Jugoslavije in tako sem našel album skupine Pshimodo Pop iz leta 1988, ki ga nisem poslušal že vsaj 20 let. Sedaj je cel ta album v visoki kakovosti na mojem mobitelu in ga poslušam, medtem ko tečem.

Deezer je novost, ki jo pozdravljam, saj se sam že leta borim za avtorske pravice na spletu. Ni vse, kar je na spletu, last vseh. Ravno obratno. Tudi na spletu so pomembne avtorske pravice, vendar se premalo uporabnikov tega zaveda, saj smo se navadili, da se vse najde na Torrentu ali na specializiranih spletnih mestih, kjer so objavljene povezave do raznih spletnih mest za shranjevanje programov in aplikacij. In Deezer v partnerstvu s Telekomom Slovenije dela dobre korake v svet avtorske glasbe in za zelo razumno ceno. Za 6,90 € mesečno dobite dostop do neskončno veliko glasbe in v primerjavi z nakupom enega CD-ja je to zelo majhen znesek.

Več o Deezerju lahko preberete tudi na Tehniku.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
23. april 2014
2024
29. april 2021
Ali Deezer rešuje problem avtorske glasbe?
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8