Ali je mobitel spremenil digitalno fotografijo?

Roni Kordiš 24. september 2013
/PublishingImages/iphone_fotografija.jpg

View from the Window at Le Gras je naslov prve fotografije, ki jo je leta 1826 zajel francoski izumitelj  Joseph Nicéphore Niépce. Mnogo let kasneje, leta 1969, Willard Boyle and George E. Smith v AT&T Bell Labs razvijeta na svetlobo občutljivo tipalo - CCD (charge-coupled device), ki je osnova sodobnih digitalnih fotoparatov. Vendar preteče še precej let, leta 1975 Steven Sasson iz podjetja Eastman Kodak naredi prvo digitalno kamero, ki je imela za osnovo Fairchild Semiconductor CCD-senzor. Kamera je bila težka 3.6 kg, imela je ločljivost 0.01 MP in je zajemala črne in bele slike na kaseto.

35 let kasneje je situacija povsem drugačna. Pred leti sem imel s sabo ves čas DSLR-fotoaparat z nekaj objektivi, bliskavico in vsem, kar sodi zraven. In nisem bil edini, ki je natovorjen z nekaj kilogrami opreme skakal po svetu in ovekovečil vsako stvar. Prodaja DSLR-fotoaparatov je cvetela in vsi smo si želeli biti fotografi, saj smo imeli možnost nakupa aparatov, ki so nam omogočali izdelavo odličnih fotografij. V tistem času so bili fotoaparati na naših mobilnih napravah še vedno preslabi oz. niso omogočali vsega, kar bi pričakovali.

Spomnim se mobitela Sony Ericsson T68i, ki je imel možnost priključitve zunanje kamere na aparat, z ločljivostjo 0.3 MP, ki pa je bila za tiste čase, kljub temu, da se ni povsem jasno razbralo, kaj je na fotografiji, zelo napredna. Kasneje so kamere v samih mobitelih postale serijske. Nokia N95 je bil prvi mobitel, ki je imel kamero 5.0 MP, s katero se je dalo narediti uporabne fotografije in jih deliti s prijatelji po elektronski pošti ali jih celo natisniti.

Sedanjost je povsem drugačna. Na svetu trenutno obstaja preko 740 milijonov mobitelov, s katerimi lahko zajamemo fotografije in 91 % uporabnikov mobitelov vsaj enkrat mesečno uporabi kamero na mobitelu za zajem fotografije.

Kamere na mobitelih so postale nepogrešljive in številke MP, ki se skrivajo v mobitelih, so visoke  - Nokia 808 Pure View ima ločljivost 41 MP, kar je v primerjavi z DSLR-fotoaparati zelo visoka ločljivost. In namesto, da s seboj nosim težko foto opremo, mi sedaj za vse to zadostuje mobitel. In tudi kanali, prek katerih delimo fotografije, so se spremenili. Namesto pošiljanja po elektronski pošti se sedaj poslužujemo Instagrama, Flickrja, Facebooka ...

Število fotografij, ki jih uporabniki naložimo dnevno na različna družbena omrežja, je impresivno:
  • Prek Instagrama uporabniki vsako sekundo naložimo preko 30 fotografij.
  • Facebook uporabniki  vsak dan naložimo 300 milijonov fotografij.
  • Na Flickr vsako sekundo naložimo preko 4000 fotografij.

Dejstvo je, da je mobitel spremenil fotografijo in jo približal vsem uporabnikom, sploh z različnimi filtri, ki nam povprečne fotografije naredijo prav spodobne. Prav tako je dejstvo, da sedaj čedalje pogosteje vidimo, kako ljudje fotografirajo s svojimi tabličnimi napravami (iPad, Galaxy Tab) in se jim pogosto smejimo v brk. Pred nekaj leti so se tudi nam smejali, ko smo iz žepa potegnili svoje mobilne naprave in z njimi delali prve digitalne fotografije.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1143
17. marec 2014
Ali je mobitel spremenil digitalno fotografijo?