Ali smo postali snooze (dremež) generacija?

Roni Kordiš 24. september 2013
/PublishingImages/snooze.jpg

Ste se že kdaj vprašali, kaj je najbolj pomembna funkcija, ki jo premore vaš mobitel? Je to GPS, kamera, mogoče možnost nalaganja aplikacij nanj?

Kaj pa, če je to funkcija snooze (dremež), ki zaznamuje vsako naše jutro in brez katere si niti ne znamo več predstavljati življenja? Saj veste, zjutraj je prva stvar, s katero “komunicirate”, vaš mobitel, ko se vam ob želeni uri, ki ste jo sicer določili sami, prižge alarm in ker je še malce prezgodaj, se odločite, da boste še malce podaljšali proces prebujanja s tipko snooze.

Gumb na vašem mobitelu je vsako jutro na istem mestu in vam podaljša jutranje prebujanje vsaj za pol ure. Lahko tudi za dlje. Ampak smo se navadili na to funkcionalnost in jo s pridom izkoriščamo. In to varno zavetje dremeža in mobitela, ki vas bo začel čez nekaj minut zopet nadlegovati, nam da vedno znova občutek, da je vse pod kontrolo. Zavedamo se, da bomo enkrat morali vstati, vendar si kupujemo dodaten čas, ko pa so jutra v postelji tako lepa.

Snooze funkcijo rade volje prenašamo tudi v vsakdanje življenje, ko so pred nami roki za oddajo stvari, ko imamo sestanek v mestu ali pa gremo samo na pijačo s prijatelji.

Zanimiva je primerjava snooze funkcionalnosti v preteklosti in sedanjosti. Vendar obstaja precej velika razlika. Stare budilke, ki so nas vsako jutro prebujale ob točno določeni uri, te funkcionalnosti niso imele. So pa imele nadležno ropotanje in nihče si ni želel, da bi to ropotanje poslušal vsakih pet minut ali pa da bi ročno prestavljal uro in si s tem kupoval dodaten čas v postelji. Če je komu to dejansko uspelo storiti, je bil v procesu že prebujen in tako je funkcionalnost izgubila svoj pomen.

Kasneje, ko so prišle radijske budilke, saj veste, tiste z velikimi LED-številkami, ki so vas zjutraj zbudile z vašo najljubšo radijsko postajo, vendar so bile vedno preglasne, se je pojavila tudi funkcija snooze. Uporabniška izkušnja je bila skoraj popolna – za vse tiste, ki jim jutranje vstajanje dela preglavice, je bila to daleč najboljša pogruntavščina in izumitelj tega bi si po mnenju marsikoga zaslužil tudi kakšno nagrado. S tem smo si začeli kupovati lepe trenutke, vendar smo postali tudi pasivni do življenja, ki se dogaja okoli nas.

Snooze je dobil svojo pravo vrednost šele z mobilnimi telefoni, ki kar kličejo k temu, da še malce “snuznemo” svoje življenje oz. da si kupimo še nekaj minut dremeža v postelji. Ker nam je snooze všeč in ga posledično vsi uporabljamo, smo tako postali snooze generacija.

Roka gre zjutraj samodejno proti zvoku, ki smo si ga sami nastavili in prsti samodejno najdejo gumbek, ki nam podaljša čas cartanja v postelji. Tega, da zaradi te funkcionalnosti ne jemo zajtrka, da je naš čas pod tušem krajši, kot tudi tega, da smo živčni, ker zamujamo na sestanek, ne bom niti omenjal.

Ker nam je snooze funkcionalnost všeč, smo jo prenesli tudi v naša vsakdanja življenja. Namesto, da bi jo uporabljali samo zjutraj, jo uporabljamo vsak dan tudi pri drugih stvareh. In pri teh stvareh nam pomaga ravno mobitel – prijatelje pokličemo, da zamujamo nekaj minut in to potem storimo še parkrat. Ko oddajamo stvari, ki bi morale biti že zdavnaj narejene, zopet najdemo razloge, da še malce podaljšamo čas in vedno znova najdemo razloge, da nismo stvari naredili pravočasno. Postali smo snooze generacija!

Ali ste danes zjutraj uporabili funkcijo snooze? Kolikokrat?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1170
17. marec 2014
Ali smo postali snooze (dremež) generacija?