Ali veste, kdaj imajo vaši prijatelji rojstni dan?

Roni Kordiš 9. januar 2014
/PublishingImages/fb-rd-hero.jpg

Bi vedeli, če ne bi obstajal Facebook, kdaj imajo vaši prijatelji rojstni dan? Koliko telefonskih številk poznate, če bi slučajno izgubili vaš mobitel in bi morali koga poklicati?

Dve zanimivi vprašanji in verjetno bi bili takšni tudi vaši odgovori. Nihče se ne ukvarja s takšnimi vprašanji, dokler ne pride v situacijo, ko izgubi telefon, ali pa vidi na Facebooku, da ima njegov prijatelj rojstni dan. Sam poznam rojstne datume družinskih članov, pri telefonskih številkah pa bi mogoče lahko poklical tri, štiri številke. Pa še za te številke ne bi bil povsem prepričan, da se bo oglasila želena oseba na drugi strani.

 

Dejstvo je, da nas je tehnologija razvadila. Če smo pred deset in več leti poznali na pamet telefonske številke stacionarnih telefonov, ki smo jih klicali in če smo natančno vedeli, kdaj imajo prijatelji rojstni dan, saj smo rojstne dneve tudi proslavljali, se je sedaj vse skupaj spremenilo. V Sloveniji je preko 750.000 uporabnikov Facebooka, kar pomeni, da obstaja velika verjetnost, da imajo naši prijatelji svoje profile in tudi vpisane rojstne datume. Ker so pri Facebooku prijazni, nas par dni pred rojstnim dnevom začnejo opozarjati na to, da imajo prijatelji rojstni dan in potem lahko brezskrbno čestitamo in zaželimo svojim prijateljem vse najlepše ob njihovem prazniku.

Razen, če niste malce nesramni in vsako leto spremenite svoj rojstni datum in potem opazujete navdušene Facebook prijatelje, ki vam čestitajo, čeprav tisti dan sploh nimate rojstnega dneva. Sam poskrbim za to enkrat letno – na povsem naključen datum nastavim svoj rojstni dan in potem pozabim na to. Predlani nisem imel rojstnega dneva in to je opazila zgolj peščica mojih Facebook prijateljev.

Lani sem imel rojstni dan 11. 12. 2013 in, ko sem ob polnoči dobil prvi SMS z rojstnodnevno čestitko, sem se spomnil tega. Ko sem hotel spremeniti datum na Facebooku je bilo že prepozno in čestitke so, kljub nočni uri, začele deževati. V bistvu se jih je v 24 urah nabralo preko 300, kar me je še posebej presenetilo. Bolj, kot sem želel razložiti, da imam rojstni dan na povsem drug dan, slabše je bilo. Če Facebook tako pravi, potem bo že držalo?

Ko sem imel dejansko rojstni dan, ki ni bil objavljen na Facebooku je bilo število čestitk povsem drugačno, predvsem pa so bile čestitke veliko manj generične. In takšne ljudi precej bolj cenim, kot pa tiste, ki zjutraj na Facebooku opravijo ritual čestitanja vsem, ki imajo rojstni dan – vsaj po podatkih Facebooka.

Precej čudno se mi zdi, da še ni nihče naredil aplikacije, kjer bi lahko izbral par naključnih čestitk in bi aplikacija sama čestitala vsem, ki imajo rojstni dan. Precej bolj preprosto bi bilo in precej manj dela bi imeli uporabniki Facebooka. Predvsem pa ne bi nikoli pozabili na nikogar, ki ima tisti dan rojstni dan. Saj za to se gre, mar ne?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
9. januar 2014
1936
14. januar 2014
Ali veste, kdaj imajo vaši prijatelji rojstni dan?
Android, iOS, Windows Phone 8