AR naočniki in očalniki

Alenka Selčan 7. januar 2014
/PublishingImages/meta-glasses-hero.jpg

V silni hitrosti, s katero naletavajo vedno novi dosežki pametne tehnologije, se mi včasih zazdi, da čas pravzaprav teče počasneje. Iluzija, podobna tisti, ki jo radi uporabljajo režiserji akcijskih filmov, ko z upočasnenim posnetkom želijo poudariti hitrost dogodkov, je nekakšen prosti pad med informacijo, vizijo in večno nepotešeno željo imeti reči z nedosegljivega obzorja tehnološke prihodnosti.

Neučakanost me je zavedla tudi konec lanskega leta, ko sem dobila občutek, da sem se ulovila v časovno zanko, ki me je vrnila v december 2012. Že tedaj sem namreč upala, da bo novo leto prineslo velik bum nadgrajene resničnosti in množico ljudi, ki bodo pametna očala nosili tako lahkotno, kot na primer tale gospod.

 

Letos smo korak bližje očalarskim mokrim sanjam, saj Google Glass ne bo več na voljo le razvijalcem, temveč tudi navadnim smrtnikom. Skeptikov je seveda veliko. Po Snowdenovem razodetju brezobraznega vohunjena Ameriške nacionalne varnostne agencije je najbrž še več takih, ki sicer ne oporekajo tehnologiji, temveč preprosto ne zaupajo Googlu in podobnim botrom. A marsikomu ni mar za preveč vohljave strice iz ozadja. Kakor koli že, AR je težko pričakovani zasuk v novo, bogatejšo realnost in prav tu tiči priložnost za vse razvijalce tovrstne nosljive tehnologije.

Med zanimivimi ponudniki nosljive nadgrajene resničnosti je zagotovo tudi Meta, ki že zbira prednaročila za svoja vesoljska očala Meta Pro. Razvijalcem bodo od junija na voljo za slabih 700$, za 3000 $ pa si jih bodo lahko privoščili tudi neučakani bogataši, ki si želijo postati Tony Stark, če uporabimo CNN-ovo primerjavo. Za razliko od Googlovega monokla gre za prave naočnike, ki pokrivajo precej večje vidno polje in so povezane z zmogljivim žepnim računalnikom (1.5GHz, Intel i5 CPU, High power GPU, 4GB RAM, 128GB SSD). Omogočajo kakovostni HD, 3D pogled v hologramski svet nadgrajene resničnosti z več kot 500-timi AR aplikacijami in tehnologijo Zeroui, s katero bodo uporabniki lahko preprosto ustvarjali svoje 3D modele, ki jih bodo nato natisnili s 3D tiskalnikom. Ponašajo se še z natančnim tridimenzionalnim digitalnim zvokom, globinsko in navadno kamero, devet-osnim sledilnikom gibanja in visoko kakovostnimi lečami Zeiss.

Svoj finančni cilj je na Indiegogo dosegel tudi Atheer, ki AR navdušence novači s svojim konceptom pametnih očal:

 

V primerjalni preglednici, ki jo objavljajo v svoji kampanji, se primerjajo s trenutno najmočnejšimi proizvajalci tovrstne opreme.

 

Kako že pravijo? Zdrava konkurenca kali najboljše? Nedvomno bo to držalo tudi v porodnem obdobju pametnih očal. Morda se ravno zato z nakupom splača še malce počakati, ravno toliko, da se tile prvi, zaenkrat še kar dragi kamenčki, na AR očalarski poti še malce obrusijo. Če pa sami niste tako potrpežljivi in vseeno kanite biti med zgodnjimi ptički ponosnih lastnikov pametnih očal, vas vabim, da svojo izkušnjo delite še z nami.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
7. januar 2014
1933
20. januar 2014
AR naočniki in očalniki
Android, iOS, Windows Phone 8