AR9: Avtohtone cvetice navidezne in obogatene resničnosti

Alenka Selčan 7. december 2017
/PublishingImages/ar9-navidezno-hero.jpg

O pisani prihodnosti, ko si bomo z dodanimi plastmi resničnosti in s potopitvenimi izkušnjami bogatili vsakdan, govorimo že nekaj let. Smo sploh opazili, da je ta prihodnost že tu?

Doživimo jo lahko prav blizu, saj je tudi pri nas že nastopila pomlad tovrstnih tehnologij. Da si popestrimo sivino predprazničnih dni, si poglejmo nekaj avtohtonih AR- in VR-cvetk, naprej pa vstopimo na vrt, kjer so doslej najbolj bujno vzcvetele.

Zgodba o pripovedovalcih zgodb

The Legend of the Propet and the Assassin, The Secrets of Alamût, The Legend of the Nibelungen ... Če ste dobršni del svoje bolj ali manj rane mladosti preždeli za računalnikom, vam je v srcu pravkar zaigrala nota nostalgije po prvovrstnih avanturah, ki so se kovale v Ringu, ognju plemena Arxel Tribe, legend slovenske igričarske kovačnice.

 

Ko je plemenski ogenj ob vzniku novega tisočletja skorajda ugasnil, je bilo videti, da je njihove igre za vselej konec. A vsaki dobri zgodbi pritiče nadaljevanje in le desetletje zatem je na pogorišču znova vzplamtelo. Nekdanje pleme je medtem preraslo v Art Rebel 9, podjetje pripovedovalcev slikovitih zgodb, ki še vedno zavzeto nadaljuje svoje poslanstvo, le da to počne z najnovejšimi tehnologijami.

Navidezna resničnost

 

Takole so že pred dvema letoma skočili v navidezno resničnost. Še preden je bil Oculus na voljo končnemu uporabniku, so pripravili niz izkustvenih in izobraževalnih potopitvenih aplikacij, ki neumorne avanturiste povedejo bodisi na vožnjo po vesolju, v notranjost delujočega vulkana bodisi na nepozabno časovno potovanje do mostiščarjev in še dlje.

 

Če si kljub navdušenju nad potopitveno tehnologijo te še niste privoščili, naj vam namignemo, da tudi v Ljubljani lahko povsem brezplačno doživite prvovrstno izkušnjo in na posebnem stolu, ki omogoča lebdenje, z jadralnim padalom navidezne resničnosti preletite Ljubljano prihodnosti. No, če bodo metuljčki navdušenja v vašem trebuhu zahtevali še, priporočamo, da sledite dogodkom probi.me, kjer boste naslednjič lahko preizkusili tudi druge tovrstne naprave.

 

Čeprav smo šele na obzorju potopitvenih in obogatenih svetov, Art Rebel 9 raziskuje in že ponuja različne rešitve, ki so poleg zabave, izobraževanja in oglaševanja namenjene tudi zdravju. Prav te dni razvijajo aplikacijo za pomoč pri odpravljanju bolečin v poškodovani roki, ki bolniku z virtualno simulacijo pomaga pri okrevanju, po naročilu pa so pripravili tudi zanimivo oglaševalsko kampanjo, ki uporabniku razkrije, kaj se skriva pod njegovo kožo.

Obogatena resničnost

Premalo se zavedamo možnosti, ki jih odpira obogatena resničnost. Izobraževanje, oglaševanje, turizem in umetnost so le nekatera področja, ki bodo z dodajanjem novih plasti resničnosti ustvarila boljše, privlačnejše vsebine. Za to lahko poskrbi tudi Mirage AR9, platforma obogatene resničnosti, ki se ji v kratkem obeta nadgradnja, dotlej pa si poglejmo le nekaj primerov, kako lahko dodana plast resničnosti obogati tudi vašo storitev ali izdelek.

 

Mimogrede: ste že prelistali letošnji Telekomov poslovni katalog? Tudi ta se ponaša z dodano plastjo, ki jo odstrete z aplikacijo VizionAR (Android, iOS)

 

Viri: abanka.si, vimeo.com, probi.me, en.wikipedia.org, artrebel9.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
7. december 2017
3771
7. december 2017
AR9: Avtohtone cvetice navidezne in obogatene resničnosti