Baterija in mobitel

Roni Kordiš 24. september 2013

Verjetno vsi poznamo občutek, ko se stanje baterije na mobitelu zmanjšuje in se približuje 5 odstotkom. Takrat nas ponavadi zagrabi panika in mrzlično iščemo polnilec, s katerim bomo ohranili naš stik s svetom. Če ga nimamo, potem imamo problem in takrat začnemo izklapljati tiste storitve, ki nam najhitreje praznijo baterijo.

Sam imam v nahrbtniku vedno avtopolnilec, kabel, s katerim lahko iPhone priključim na računalnik in mu dam potrebno energijo za svoje delovanje, in seveda še nekaj drugih kablov, s katerimi lahko rešim še koga, ki se sooča z enako težavo.

Dejstvo je, da gre razvoj mobilnih naprav zelo hitro naprej. Če smo pred nekaj leti imeli mobitele s črnobelimi zasloni in smo šele kasneje dobili take, ki so imeli majhne, sramežljive zaslone na dotik, si danes ne znamo več predstavljati mobitelov, ki ne bi imeli vsaj 3,5-inčnega zaslona. Razvoj baterij pa ni sledil tem trendom.

Pred leti sem si lastil mobitel iz Mobi paketa Sony Ericsson GA628, ki je imel NiMH 650 mAh baterijo. Njegova avtonomija je bila zelo dolga, tako v stanju pripravljenosti kot v stanju pogovora. Kasneje, ko sem postal lastnik Nokie 6310i, ki je imela Li-ionsko baterijo s kapaciteto 1300 mAh, sem mobitel kljub temu, da sem ga uporabljal zelo veliko, polnil enkrat na teden. Še vedno taisti mobitel, po več kot štirih letih, vzamem s seboj na morje in avtonomija baterije je še vedno izredno dolga.

Ko sem postal lastnik prvega iPhona, z oznako 3G, sem kaj kmalu ugotovil, da bom imel z baterijo večni problem. Kljub temu, da se je zasnova baterije spremenila in da je bila v mobitelu 1150 mAh Li-ionska baterija, sem se na režim polnjenja težko navadil. Če sem pred tem polnil mobitel maksimalno nekajkrat na teden, sem iPhone polnil vsako noč. In tudi kasneje, ko sem uporabljal vse ostale generacije iPhona, se mi je dogajalo enako. Namreč: velik zaslon, vključene storitve in aplikacije, kot so GPS, push notification, Twitter ... naredijo svoje in posledično se baterija izprazni zelo hitro.

Vendar sem se v času, odkar uporabljam iPhone, naučil nekaj stvari, ki mi pomagajo, da ohranim avtonomijo baterije dlje – sploh v primerih, ko se nevarno bliža 10 odstotkom:

  • Izključim omrežje 3G, če sem veliko na poti, ker mobitel samodejno preklaplja med oddajniki in za pogovor ne potrebujem omrežja 3G – brskanje po spletu pa itak ni dovoljeno med vožnjo!
  • Izklapljam prenos podatkov, če ga ne potrebujem.
  • Prav tako izklapljam WiFi, da mi mobitel ne išče omrežja samodejno.
  • GPS vključim samo takrat, ko ga res potrebujem.
  • Zmanjšal sem osvetlitev zaslona.
  • Izključeno imam avtomatsko sinhronizacijo, če je ne potrebujem.
  • Izključene imam push aplikacije – elektronsko pošto preverjam ročno, Twitter osvežujem ročno.
  • Zapiram programe, da mi ne tečejo v ozadju.

Pa vendar, kljub temu, da vse to počnem,  se mi velikokrat zgodi, da moram dvakrat na dan polniti mobitel. Vendar je tudi res, da mobitel veliko uporabljam – bolj malo za telefoniranje, veliko za vse ostalo.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1149
17. marec 2014
Baterija in mobitel