Beseda leta 2013 je selfie – sebek

Roni Kordiš 18. december 2013
/PublishingImages/sebek-hero.jpg

Beseda leta 2012 je bila #hashtag. Leto 2013 pa je, po izboru Oxford Dictionaries, zaznamovala beseda “selfie” – samoportretna fotografija, ki smo jo pri nas prevedli v besedo “sebek”. V zadnjem letu se je namreč pojavljanje besede selfie povečalo za več kot 17.000 % in s tem je beseda gladko premagala besede, kot so “twerk”, “showrooming”, “bitcoin”. V avgustu se je beseda selfie pojavila tudi v Oxford Dictionaries z razlago (vir):

A photograph that one has taken of oneself, typically one taken with a smartphone or webcam and uploaded to a social media website.

Sebek se najpogosteje posname z mobitelom s pomočjo stegnjene roke ali v ogledalu. Kasneje se deli na družbenih omrežjih, kjer ljudje z navdušenjem všečkajo fotografijo ali pa jo delijo naprej s svojimi prijatelji.

Lois selfie 

Vendar se je sebek pojavil že veliko let pred pojavom mobitelov, ki so nam omogočali fotografiranje – prvi sebek je naredil Robert Cornelius leta 1893 s pomočjo takratne tehnologije (silver-plated daguerreotype). Za ta posnetek je moral mirovati precej več časa, kot smo to navajeni v sedanjosti – med 3 in 15 minutami, da je zadostna količina svetlobe osvetlila ploščo in so iz nje potem naredili fotografijo.

Zakaj je beseda sebek tako zanimiva v letu 2013?

V preteklosti smo s prijatelji na družbenih omrežjih delili fotografije hrane, vozil, prijateljev, otrok, živali, obale, sončnih zahodov. Svet smo fotografirali tako, kot smo ga videli mi.

Sedaj se vse skupaj spreminja, saj ljudem nič več ne prikazujemo pogleda na svet skozi naše oči, ampak kot bi ga videli oni sami, če bi bili z nami. Poleg tega je hvalisanje na družbenih omrežjih postalo del našega vsakdanjika. Družbena omrežja, ki nam omogočajo deljenje takšnih fotografij, so v zadnjem času postala pravi hit in vse skupaj se je spremenilo v ekshibicionizem. Čeprav se je vse začelo v tujini, je sedaj tudi pri nas podobna situacija - Instagram, Facebook in Twitter so polni fotografij enih in istih obrazov, teles in treh prstov, ki so obvezni dodatek vsake fotografije.

Zakaj je postal sebek tako zanimiv?

Ljudje radi sledimo. In ko so znane osebnosti začele fotografirati same sebe in to objavljati na družbenih omrežjih, so jim sledilci sledili. Samo nekaj primerov, ki se jih spomnim – papež Frančišek je naredil sebek z najstniki, astronavt Aki Hoshide je naredil sebek v vesolju, Kim Kardashian je pokazala svoje atribute, tudi Justin Bieber se rad fotografira sam in s fotografijami polni različne komunikacijske kanale. V zadnjem času pa je največ navdušenja požel sebek, ki ga je na Instagramu objavil DarthVader.

Darth Vader selfie 

Včeraj, na žalni slovesnosti v spomin Mandeli, je prišla beseda sebek še posebej do izraza, saj so se trije svetovni voditelji - danska premierka Helle Thorning Schmid, predsednik ZDA Barack Obama in angleški premier David Cameron fotografirali na tak način. Fotografije iz njihovega mobitela sicer niso obšle sveta, je pa cel svet videl, kako se fotografirali sami sebe in s tem prikazali nedostojno obnašanje, ki si ga na žalni slovestnosti ne bi smeli privoščiti. In s tem so odprli debato o tem, kaj je dostojno in kaj ne.

Namesto zaključka nekaj primerov sebek fotografij:

 

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
18. december 2013
1928
29. april 2021
Beseda leta 2013 je selfie – sebek
Android, iOS, Windows Phone 8