Bodo pametne ure nadomestile mobitele?

Roni Kordiš 27. oktober 2014
/PublishingImages/pametne-ure_572x254px.jpg

Prejšnji teden sem bil na predstavitvi novih naprav podjetja Samsung. Med novostmi so predstavili tudi njihovo pametno uro Gear S, ki ima cel kup zanimivih funkcionalnosti, ki nam pridejo prav v vsakdanjem življenju, in prav preprosto zamenja naš mobitel, ki ga imamo večino časa v žepu. Gear S namreč omogoča tudi klicanje in sprejemanje klicev – če ste v bližini Samsung naprave, potem prek Bluetooth povezave, sicer pa v Gear S vstavite SIM-kartico in tako dobite povsem avtonomno napravo.

Pred leti, ko so na trg prišli prvi mobiteli, veliki in okorni, ki niso imeli barvnih zaslonov in 24/7 povezave v internet, je veliko uporabnikov, med njimi sem bil tudi sam, odložilo svoje ročne ure v predal in namesto njih začelo uporabljati mobitel. Povsod je bil z nami, omogočal je bujenje, opozarjanje na sestanke; imel je funkcionalnosti, ki smo jih potrebovali. Takrat je mobitel za marsikoga postal nadomestek ure. Ročne ure so od takrat naprej postale statusni simbol in okras na roki.

15 let kasneje se stvari spreminjajo. Pametne ure so na pohodu in kljub temu, da so njihove cene precej visoke – 300 in več eurov, kar je ponavadi cena mobitela – je število uporabnikov pametnih ur vsak dan večje. Če smo nekoč želeli napravo, ki bo nadomestila našo uro, si sedaj želimo uro, ki bo nadomestila naš mobitel in bo v sebi skrivala vse, kar skriva naš mobitel, in še veliko več.

Prve pametne ure so se sicer pojavile že leta 1982 – Seiko Pulsar NL C01 je uporabniku omogočal v spomin shraniti 24 znakov. Nekaj let kasneje sta se na trgu pojavila modela UC-2000 in UC-3000, ki sta omogočala priključitev na namizno napravo, ki je vsebovala termični tiskalnik in si je uporabnik lahko sam natisnil podatke, ki jih je pred tem shranil v uro.

Leta 2012 se je začel zasuk v miselnosti in italijansko podjetje Blu Sky je trgu predstavilo svoj model pametne ure i’m Watch. Potem se je začela ekspanzija nosljivih naprav – pametnih ur. Svoj lonček so pristavila podjetja Samsung, Peeble, Sony, Motorola, ASUS, Nike, Garmin, ki se sedaj borijo za uporabnike, ki si želijo pametne ure.

Pametne ure so v sedanjosti opremljene s celo vrsto senzorjev, kot so termometer, višinometer, barometer, kompas, kronograf, ki nam omogočajo beleženje podatkov o naših športnih aktivnostih, spremljanje utripa srca, temperature, beleženje kakovosti našega spanca. Pametne ure imajo vgrajen GPS, s katerim lahko uporabljamo navigacijo, omogočajo poslušanje glasbe, z njimi lahko fotografiramo in komuniciramo prek različnih družbenih kanalov, pošiljamo SMS-e, kličemo in sprejemamo klice.

Ali bo pametna ura nadomestila mobitel v prihodnosti?
Sam močno dvomim v to, bo pa dejansko marsikomu omogočila, da bo začel zopet nositi uro in na ta način beležiti vse, kar se z njim dogaja, in da bo lahko kdaj tudi namenoma doma pozabil svoj mobitel, saj bo imel pametno uro z vsemi podobnimi funkcionalnostmi.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
27. oktober 2014
2257
29. april 2021
Bodo pametne ure nadomestile mobitele?
Android, iOS