Bonton HomoSmartphoneusa

Alenka Selčan 21. november 2013
/PublishingImages/bonton-hero.jpg

Nedavno sem na lovu za novicami o tehnoloških igračah prihodnosti znova naletela na tisti kamen spotike, ob katerega se vsake toliko spotaknemo bržkone vsi odvisniki od pametne tehnologije. Te dni namreč po spletu kroži TV-oglas podjetja AT&T– Zero One to All, ki je po komentarjih sodeč vznejevoljil kar nekaj spletnega občinstva.

 

 

V stilu skoraj tri leta starega oglasa za Windows Phone tudi AT&T-jev oglas za popust na iPhone izkorišča odvisnost od pametne tehnologije v oglaševalske namene. Če sem konec poletja kaj hitro opravila s krivdo, ki naj bi mi jo sprožil ogled videa (http://tehnik.telekom.si/novice/dan-ko-pozabis-svoj-mobitel) s simpatično, a osamljeno deklico brez pametnega mobitela, v tesnobnosti jesenskih dni tudi sama opažam, da me vse bolj moti, kako s pametnim podaljškom v roki postajamo brezčutno bedni in povsem brez manir. Se ne znamo prevzgojiti v kaj bolj dostojanstvenega in pametni tehnologiji primernega? Je homo smartphoneus res zgolj novodobni primitivec?

Ko sem bila otrok, sem v roke dostikrat vzela staro knjigo z napisom Bonton, največkrat zato, ker so jo krasile ravno takšne sličice, ki zdaj v retro stilu 50-ih kot someecards duhovičijo po spletu, le da so jih tedaj spremljali opisi, kako naj se odrasli spodobno vede v družbi. Marsikatero od tedanjih zapovedi lepega vedenja bi danes pospremil le iskren smeh, pa vendar se sprašujem, kako bi bilo, ko bi tudi zdaj zavladalo nekaj tihih pravil, ki bi homo smartphoneusa preobrazila v uvidevnejše in človeku prijaznejše bitje?

 

Četudi smo nemara latentni sociopati, ki nam je človeška bližina nekoliko odveč in svoje socialne potrebe raje opravljamo na zato namenjenih novodobnih igračah, smo se sposobni kultivirati in tako odgnati senco, ki jo naše neugledno vedenje meče na pametno tehnologijo. V svoji odvisnosti smo najbolj podobni kadilcem, ki nenehno hrepenijo po svojih petih minutah miru s cigareto, a si je ne smejo privoščiti kjer koli in kadar koli. Zakaj se torej ne bi tudi mi, homo smartphoneusi, vsaj nekoliko prilagodili svoji okolici in začeli spreminjati svoj vedenjski vzorec? Seveda ni za pričakovati, da se bomo preobrazili čez noč, a morda nam z malce dobre volje in kančkom vztrajnosti uspe prevzgojiti še tako barbarskega homo smartphoneusa. Začnimo najprej pri sebi, z malimi koraki in si za začetek postavimo tri nadležna vprašanja:

  • Koliko časa zdržim, ne da bi pogledal/a na svoj pametni mobitel?
  • Koliko dogodkov, o katerih me obvešča pametni mobitel, je neposredno namenjenih meni (klic, SMS) in koliko njih je takih, ki se me tičejo posredno, kot na primer FB-obvestilo, da je moj prijatelj (ali znanec) zamenjal profilno sliko?
  • Na koliko neposrednih ali posrednih obvestil se moram nujno nemudoma odzvati in kakšne bi bile dejanske posledice, če tega ne bi takoj storil/a?

Racionalna glava bo kaj kmalu ugotovila, da so obdobja brez pametnega mobitela v roki lahko precej daljša in da le lačna, odvisniška duša nenehno išče svoje zavetje v informacijah, ki nam jih daje vsem tako ljuba napravica. Težko je krotiti roko, ki kar sama od sebe poseže po mobitelu, saj drugače ne zna ubežati tesnobnemu občutku mirovanja. Borba bo nedvomno težka. A kljub temu, začnite uporabljati svoj pametni mobitel pametno. Poskusite raziskovati njegove neskončne planjave predvsem, ko ste sami. A ko greste naslednjič na kavo s prijateljem, se spomnite na odgovore, ki ste jih dobili na tista tri nadležna vprašanja in presodite, kako vam je - v primerjavi z nenehnim pogledovanjem na zaslon svojega mobitela - pomembno počutje prijatelja, ki se najbrž tudi sam zateka v svoj mobilni svet. Zakaj ga ne pocukate za rokav, pogledate v oči in se z njim dogovorite, da bo za spremembo tale kava le vajina?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
21. november 2013
1914
3. december 2013
Bonton HomoSmartphoneusa
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8