Brez zaslona

Alenka Selčan 28. november 2017
/PublishingImages/brez-zaslona-hero.jpg

Vsako leto nosi svoj podpis, svojo vročo temo, ki se v zgodovino tehnološkega napredka zapiše bodisi kot odskočna deska novim tehnologijam bodisi kot enosmerna ulica lažnega upanja, ki še dolgo ne bo našla poti do svojega cilja. Kalifornijsko sonce že v začetku januarja ožari nekaj trendov, ki po zaključenem CES-u sevajo nov duh časa. Med novostmi letošnjega leta so veliko pozornosti požele uporabniške tehnologije, ki temeljijo na glasovnih ukazih.

Spomnimo se na spomladansko Googlovo razvijalsko konferenco, kjer je Sundar Pichai naznanil dvig paradigme, ki naj bi se zgodil zaradi napredka v razvoju umetne inteligence. Tako kot so prehod z namiznih računalnikov na mobilno tehnologijo zaznamovali zasloni, odzivni na dotik, bo za prihajajočo dobo bistven prehod z dotika v glas, je tedaj napovedal Pichai.

Čemu bi strmeli v zaslon, ko za to ne bo več potrebe? Čemu bi tipkali in tapkali, ko lahko zgolj spregovorimo, da nam pametni pomočniki (Assistant, Alexa, Siri ali Cortana) odgovorijo ali opravijo, kar smo jim naročili? Čeprav je za razliko od ameriškega trga število naših domov, ki jih že krasijo pametni zvočniki tega ali onega tehnološkega giganta, zanemarljivo, je najverjetneje že čas za razmislek o novostih, ki nas bodo na krilih interneta stvari in umetne inteligence popeljale v nov krog navad “zvokovne” pametne dobe.

Že nekaj let je minilo, odkar smo zadnjič sledili navadam Homo Smartphoneusa. Tedaj smo ugotavljali, da je zaslon pametnega telefona njegova socialna cigareta, dimna zavesa, za katero se skrije v katerikoli situaciji. Zaradi pogleda, prilepljenega na zaslon, je bilo treba Homo Smartphoneusa naučiti vedenja tako v družbi kot v prometu. Le kako se bo Homo Smartphoneus prilagodil prihajajoči dobi, ki mu razbremenila roke in vrnila pogled? Kako bo prvič zaživel brez zaslona? Kako se bo znebil odvisnosti, ki ga je pravzaprav ustvarila?

Nekaj poskusov v to smer smo že videli. Še največji navdušenci nad pametnimi telefoni smo pred dvema letoma potihoma upali, da bo prvi antismartphone postal zastavonoša tovrstnih trendov. Naklonjenost tej zamisli potrjuje tudi nedavni uspeh retro Nokie 3310.

A boj proti odvisnostim nikoli ni preprost, zato naj na tem mestu predstavimo še enega od produktov, ki bo Homo Smartphoneusu pomagal zaposliti prste, ki bodo hoteli drseti po zaslonu tudi takrat, ko ga ne bo več. Tole je koncept tako imenovanega Nadomestnega telefona avstrijskega oblikovalca Klemensa Schillingerja.

 

Nadomestni telefon je daleč proč od kakršnekoli digitalne pametnosti, vseeno pa gre za pametni koncept, ki z imitacijo dizajna cilja na odvisnost od rutine giba. Ta je dobro znana tistim, ki so kadarkoli poskušali prenehati kaditi. Marsikomu je lažje premostiti pomanjkanje nikotina kot zagato, kam z rokami, ki jih je prej vedno zaposlila paleta gest in gibov – od brskanja za cigareto, vžigalnikom, prižiganjem, otresanjem pepela in tako naprej. Podobno razmišlja tudi Schillinger, ki z nanizanimi kroglicami na škatlici, ki po osnovni obliki spominja na telefon, skuša imitirati občutek drsenja po zaslonu. Nadomestni telefon je torej neke vrste proteza, terapevtsko sredstvo, ki odvisnikom pomaga premostiti odtujitveni simptom.

Schillinger se je tega projekta verjetno lotil zgolj konceptualno, saj trgovina na njegovi spletni strani za zdaj še ne deluje. Morda mu pa vseeno pišem, ali ima kakšnega na zalogi. Decembrski prazniki so pred vrati in med prijatelji imam nemalo takšnih, ki bi jim odvajanje od rutine giba koristilo, še preden preidemo v “glasovno” pametno dobo.

Vir: klemensschillinger.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. november 2017
3756
28. november 2017
Brez zaslona