Čas je najbolj redka dobrina

Roni Kordiš 28. maj 2014
/PublishingImages/cas-dobrina-hero.jpg
Ste se kdaj vprašali, koliko časa dnevno porabite za komuniciranje prek družbenih omrežij? Koliko časa vam vzame odgovarjanje na elektronsko pošto in koliko časa dnevno problemi z računalnikom, ki jih poskušate odpraviti? Koliko časa dnevno imate v roki mobitel in tipkate po njem, namesto da bi si vzeli čas in šli v naravo, s prijatelji na pijačo ali pa bi končno posesali prah pod posteljo. Verjetno se niti ne zavedamo teh številk, dokler nam jih nekdo ne predstavi. Takrat se zavemo, da je naš svet precej bolj povezan z računalniki in mobiteli, kot si priznavamo:
  • na svetu je več kot 2.000.000.000 internetnih uporabnikov, kar je skoraj 30 % celotne svetovne populacije;
  • uporabniki v enem mesecu preživimo več kot 35.000.089.440 ur oz. 3.995.444 let na internetu;
  • 71 % uporabnikov dostopa do družbenih omrežij prek svojega mobitela;
  • povprečen internetni uporabnik v ZDA preživi v eni uri vsaj 16 minut na Facebooku;
  • več kot 23 % uporabnikov Facebooka se vanj prijavi več kot 5-krat dnevno;
  • povprečni uporabnik interneta porabi skoraj dve uri mesečno na Googlu za iskanje informacij.

V zadnjih nekaj letih so se precej spremenile tudi navade uporabnikov pametnih mobitelov v primerjavi z uporabniki stacionarnih računalnikov, saj ljudje te naprave uporabljajo, medtem ko gledajo televizijo in jih uporabljajo kot drugi zaslon:


  • za več kot 10 ur mesečno se je povečala uporaba pametnih mobitelov od leta 2012;
  • na Facebooku uporabniki stacionarnih računalnikov preživijo v povprečju 6 ur, uporabniki pametnih mobitelov več kot 7 ur;
  • na Twitterju uporabniki stacionarnih računalnikov preživijo v povprečju 36 minut, uporabniki pametnih mobitelov več kot 3 ure in pol.

 

Če pomislim, da pred dvajsetimi leti nisem imel računalnika in da nisem niti pomislil, da se bom v prihodnosti pogovarjal prek mobitela, vendar sem vseeno uspel najti informacije, ki sem jih iskal in jih s pridom izkoristil, se mi poraja misel, da je svet, v katerem živimo sedaj, z vsem skupaj prenasičen. Da imamo na svojih mobitelih koledarje, ki nam sporočajo, da zamujamo na sestanke in budilke, katerih najboljša funkcija je “snooze”, ki nam omogoča kupovanje jutranjega časa.

Predvsem pa se zavedam, da je tehnologija v naš svet prinesla veliko novosti, ki nam olajšajo vsakodnevno življenje, vendar nam po drugi strani vzamejo toliko časa, ki bi ga lahko izkoristili drugače. Vsak sam se odloča o tem, kako ga bo porabil in včasih je zgolj treba narediti prioritetno listo, ki pomaga pri optimizaciji tistega časa, ki ga nihče od nas nikoli nima dovolj!

Preverite, koliko časa ste preživeli na Facebooku - http://time.com/6107/how-much-time-have-you-wasted-on-facebook/

 

Jaz sem ga preveč!

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
28. maj 2014
2055
29. april 2021
Čas je najbolj redka dobrina
Android, iOS, Windows Phone 8