CES 2018: Kaj pa roboti?

Alenka Selčan 18. januar 2018
/PublishingImages/kolumna-robotki2018-hero.jpg

Tudi na letošnjem CES-u so bili roboti ena od tistih atrakcij, ki jih ne gre prezreti. Kar sedemintrideset podjetij je predstavilo svoje produkte, s katerimi želijo vstopiti v tisti jutri, ko bo sobivanje z roboti nekaj povsem vsakdanjega.

Obiskovalci so lahko občudovali paleto raznovrstnih robotov, ki bodo morda nekoč, preden jih na nekem smetišču doleti usoda Wall-eja, delali namesto in za nas. Marsikatere med njimi poznamo in smo o njih že pisali. Poleg starega znanca Buddyja se je na primer vrnil tudi Sonyjev pametni kuža Aibo in znova navdušil s svojo ljubkostjo. Škoda le, da mu ne privoščijo kožuščka.

 

Nabor del, s katerim nam bodo roboti lajšali vsakdan, je vse večji. Nekateri so že tu, da zabavajo otroke in starce Elliq, čuvajo bolnike , igrajo namizni tenis ali scrabble, pomagajo pri hišnih opravilih, strežejo v hotelih in trgovinah ter še kaj. Pa so pri tem tudi uspešni?

 

Tole je na primer Aeolus, ki se v svojem umetnem življenju nima ničesar veseliti, saj je ustvarjen le zato, da pospravlja, čisti, pometa, pomiva posodo, streže kavo in prinese pivo do kavča. Ni čudnega, da mu delo ne gre vselej od rok. Novinarka Wirecutterja ga je takole ulovila, ko mu je bilo očitno dovolj nalog za tisti dan. Več kot preveč za ubogi prototip.

A ravno gospodinjska opravila so tista, za katera si marsikdo želi robota. Morda nekaj manj osebnega, le da opravi zamudno in nadležno delo tako, kot se šika. Tako, kot to počneta Lanundroid

 

in Foldimate:

 

Na CES-u najbrž ne bomo srečali tako strašnih robotov, kot jih proizvaja Boston Dynamics, se pa obiskovalcem lasvegaških klubov lahko zgodi, da namesto brhke plesalke na odru zagledajo precej bizarno in za zdaj nič kaj privlačno roboplesalko R2DoubleD, ki pa bo še prekmalu postala tako zapeljiva, kot sta Harmony in Solana podjetja erotičnih robotov TrueDoll.

Tudi Honda je letos ponosno predstavila svojo četico:

 

Še posebej so ponosni na ljubki obrazek svoje najnovejše članice 3E-A18.

 

Večino predstavljenih robotov pa ima skupno težavo. To so še vedno zgolj prototipi ali zgodnji produkti, ki bodo do svoje odrasle faze potrebovali še kar nekaj vzgoje in preobrazb. Prav zato roboti potrebujejo zelo potrpežljive lastnike, ki jih bodo učili in z njimi ravnali ter sodelovali podobno kot z otroki. A več o tem naslednjič.

Vira: youtube.com, aeolusbot.com, twitter.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. januar 2018
3828
18. januar 2018
CES 2018: Kaj pa roboti?