Cestni zastoji zaradi mobilne aplikacije Uber

Roni Kordiš 20. junij 2014
/PublishingImages/uber-hero.jpg

V preteklih dneh so mediji množično poročali o stavkah taksistov v Londonu, Madridu, Parizu, Berlinu in Milanu. Taksisti so zaprli ceste, ovirali promet in povzročali prometne zastoje. Najbolj zanimiv je razlog stavke – mobilna aplikacija Uber, ki spreminja navade naročevanja in plačevanja prevozov po več kot 130 mestih v svetu in odžira zajeten kolač zaslužka, ki ga ustvarjajo taksisti.

Uber, zagonsko podjetje, ki sta ga leta 2009 ustanovila Travis Kalanick in Garrett Camp, je pred nekaj dnevi dobil zajeten kupček denarja – investicijo 1.200.000.000 dolarjev, kar pomeni, da je sedaj vreden več kot 18 milijard dolarjev.

Aplikacija spreminja filozofijo prevozov s taksiji in postavlja povsem drugačno uporabniško izkušnjo za svoje uporabnike. Uporabnik se registrira v sistem Uber, doda svojo kreditno kartico in prek aplikacije naroči taksi. Uber ni podjetje, ki ima svojo floto taksijev, ampak lahko prek njihovega sistema postane taksist vsak uporabnik, ki ga skrbno preverijo in mu izdajo dovoljenje za opravljanje storitve.

 

Ko uporabnik naroči prevoz (izbira lahko med različnimi modeli vozil - SUV, limuzina, mestni avto), mu aplikacija sporoči, kdaj bo taksist prišel ponj. Cena prevoza se kalkulira glede na hitrost vožnje; če vozilo vozi hitreje od 11 milj na uro, se računa glede na prevoženo razdaljo, v nasprotnem primeru pa glede na porabljen čas. Na koncu uporabnik prek aplikacije opravi brezgotovinsko plačilo storitve. Politika Uberja je No Need to Tip, kajti aplikacija ne omogoča napitnin. Seveda lahko voznika vsak nagradi z gotovino. Provizija, ki si jo Uber vzame, je 20 %.

Uporabniki so z njihovo storitvijo zelo zadovoljni in njihov nabor voznikov je čedalje večji. Uber omogoča tudi nakup novih vozil svojim partnerjem in veliko voznikov taksijev je že prestopilo v njihove vrste.

Precej manj pa so s storitvijo zadovoljni vozniki taksijev, ki morajo za letno pristojbino, da lahko opravljajo svojo službo, plačati tudi 200.000 in več dolarjev. Prav tako za njih veljajo povsem drugačna pravila, ki se jih morajo držati, in tako jim Uber predstavlja nelojalno konkurencu v poslu, kjer je od nekdaj veljal tradicionalizem in kjer so določena podjetja imela svoj primat. Stavka taksistov je bila namenjena ravno temu – da se tudi za Uber prevoze določijo nekatera pravila, ki se jih morajo držati, predvsem pa je to strah pred konkurenco, ki je do sedaj ni bilo.

 

Ljubljana še ni na spisku mest, kjer bi bila mogoča vožnja z Uber taksiji in prav zanimivo bi bilo videti odziv domačih taksistov na to rešitev. Vendar se Uber ni ustavil pri taksi prevozih, v prihodnosti želijo konkurirati tudi logističnim podjetjem in v končni fazi si želijo, da bi čim manj ljudi imelo svoje vozilo. Slednje velja za večja mesta v ZDA, kjer so cene parkirnin enormno visoke in s tem postanejo visoki tudi stroški vozila.

Če bi mi pred nekaj leti kdo dejal, da bodo zaradi mobilne aplikacije stavkali vozniki taksijev, bi se mu nasmejal. Vendar je realnost tukaj in sedaj. Želje in potrebe uporabnikov so tiste, na katere bi morala biti podjetja in taksisti zelo pozorni. Uber je našel tržno nišo in jo obvladuje zelo dobro.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
20. junij 2014
2080
29. april 2021
Cestni zastoji zaradi mobilne aplikacije Uber
Android, iOS