Čiščenje ‒ povabiti Marie Kondo v svoj dom ali si naložiti aplikacijo?

Renata Anžič Trtnik 28. oktober 2019 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/ciscenje-mariekondo-anzic-okt19-hero.jpg

Da bi delo lažje steklo, smo za vas poiskali nekaj aplikacij, ki nam lahko olajšajo delo. Na misel za ta članek sta me pripeljali dve stvari: Prvič, dela na domu ali okoli njega ne zmanjka ne glede na letni čas in počasi se nehamo slepiti, da zgolj pomladansko čiščenje ni opravičilo, da ne bi bilo treba konkretno spet urediti doma in pripraviti na hladnejši del leta. Drugič, dejstvo, da mi je prijateljica na vprašanje, kaj je počela na septembrskem dopustu, odgovorila, da je brala knjigo Marie Kondo Umetnost pospravljanja. Marie kdo?! In na dopustu je brala o pospravljanju?!

Počasi se mi je v spominu nekaj premaknilo, da sem to ime že nekje zasledila. Striček Google mi je pa še dodatno povedal, da je to tista 34-letna drobna Japonka, ki jo svet malikuje, ker tako fino pospravi. Marie je prava svetovna zvezdnica v najširšem pomenu: ima več knjižnih uspešnic, z njo snemajo resničnostne šove (Netflix), po naročilu hodi domov k strankam pospravljat, svetuje vladam, pomembnežem, javnim ustanovam, predava po vsem svetu, ima svoj Youtube kanal, srečate jo po vseh družbenih omrežjih, prejema nagrade, bloga, ima svojo šolo, kjer se lahko certificirate po zaščiteni metodi KonMari MethodTm ... Dama se ne šali, ustvarila je imperij, ker je kot deklica raje pospravljala, kot se šla na igrišče igrat z vrstniki. Revija Time Magazine jo je uvrstila med 100 najbolj vplivnih ljudi.

 

Kako se lotiti dela?

Najprej se prenehajte izgovarjati. Motivirajte se tako, da se ob koncu večini populacije mukotrpnega in dolgotrajnega dela nagradite z nečim, kar vam veliko pomeni. Če vas obseg dela in trenutni kaos, ki vlada v vašem domu, bega, pa ne bo odveč kanček tehnološke pomoči za boljši pregled in organizacijo dela. Nekaj koristnih aplikacij:

 • Spring Cleaning Checklist (za Android) je aplikacija, za katero snovalci obljubljajo, da vam bo spustila svež zrak v stanovanje in odvrgla marsikaj, česar ne potrebujete. Seznam opravil je zelo izčrpen, kar sicer ne pomeni, da morate prav vse postoriti, je pa dober, kadar se nam delo ustavi in nam zmanjka idej, kako naprej. Obravnava opravila po posameznih prostorih. Kot bonus so dodani nasveti in triki za čiščenje in shranjevanje ter glasba, ob kateri boste pozabili, da že ure »drgnete« svoj dom. Za iOS se nekaj podobnega skriva pod imenom Cleaning Checklist, ki prikaže še, kolikšen delež prostora je že urejen, koliko pozornosti mu moramo še posvetiti.
 • OurHome vabi k »pustolovščini« celotno družino. To ima kar nekaj prednosti: poleg druženja in utrjevanja vezi poučuje, vzgaja in skrbi, da potomci pridobijo delovno disciplino. Prikazuje proces dela, povezuje prek naprav vse udeležence, ki se lahko obveščajo prek sporočil in opomnikov opravil. Vseskozi prikazuje, v kateri fazi je pospravljanje, določite lahko tudi, do kdaj mora biti neko opravilo opravljeno. Ko pa nekdo konča svoj levji delež opravil, klikne gumbek bubble, za katerim se tudi skriva nagrada za opravljeno delo. Na voljo za Android in iOS.
 • Laundry Day Care Symbol Reader nam prinese zmago nad »žehto«. Kako deluje? Poskenirajte listek, ki je všit v oblačilo, in prejeli boste navodila, kako ga pravilno oprati. Ponuja veliko nasvetov za pranje, beljenje, sušenje, likanje, kako ravnati s posameznimi materiali. Ta aplikacija je lahko zelo v pomoč otrokom, ko jih pričnete navajati na pranje in sušenje, da ne bo vse zabarvano ali celo uničeno. Koristi pa tudi gospodu Pravemu. Na voljo samo za iOS.
 • Letgo (Android in iOS) je rešitev za odvečne stvari. Fotografirajte predmet, objavite in počakajte prve kupce. Da bo spomladansko čiščenje dobilo pravi pomen, se je treba odvečnih stvari znebiti. To so lahko tehnični pripomočki, pohištvo, oblačila in obutev, knjige, igrače ... skratka vse, česar ne uporabljate več, ne potrebujete ali, kot bi rekla Marie Kondo, ob čemer vam več ne igra srce. Denar od prodane robe bo pa še kako prav prišel za zasluženo razvajanje po končanem temeljitem čiščenju.
 •  

  Nalaganje vsebine
  © 2021 Telekom Slovenije
  28. oktober 2019
  4895
  30. april 2021
  Čiščenje ‒ povabiti Marie Kondo v svoj dom ali si naložiti aplikacijo?