Crowdfunding – množično financiranje je zaznamovalo leto 2013

Roni Kordiš 14. januar 2014
/PublishingImages/crowdfounding-hero.jpg

Beseda leta 2013, po izboru Oxford Dictionaries, je bila “selfie”, vendar je Slovenijo precej bolj zaznamovala beseda “crowdfunding” oz. množično financiranje, kot je bila prevedena pri nas.

Nekaj let nazaj je Slovenijo zajela start-up manija in začele so se sanje, kako bomo z razvojem aplikacij, spletnih servisov in igric prišli do kapitala, ki nam ga bodo dali investitorji. Ker bodo zaupali v našo ekipo in verjeli v našo idejo. Če nismo imeli poslovnega načrta in če nismo povsem točno vedeli, kaj se bo zgodilo z našo idejo na trgu, smo jo zapakirali v besedo start-up. Ko smo spremljali dogajanje v tujini, predvsem v Silicijevi dolini, smo upali, da se bo tudi nam posrečil takšen uspeh, kot je uspel startupom, kot so Instagram, Snapchat, Gowalla, Airbnb, Pinterest.

 

Število startupov v Sloveniji se je dnevno povečevalo in vsi smo bili na pragu uspeha – da nas nekdo opazi in nam ponudi investicijo, o kateri smo sanjali. Sanje so se slej kot prej razblinile in kruta realnost je bila malce drugačna, kot pa ta, ki smo jo želeli. Vendar, da ne bo pomote – v Sloveniji so kul start-up podjetja, ki so resnično uspela v svetu: Celtra, Zemanta, Layer, Visionect, Flaviar ... Podjetja, ki imajo svoj produkt in ga tudi uspešno tržijo, zaposlujejo ljudi in plačujejo davke.

Pred nekaj leti so se pojavile spletne platforme za množično financiranje, kot so KickStarter in IndieGoGo, in s tem se je odprlo novo poglavje za podjetja, ki so želela pridobiti sredstva za razvoj svojega produkta. Platforme za množično financiranje so omogočile, da so podjetja predstavila svoje produkte in da so obiskovalci donirali finačna sredstva in s tem omogočili razvoj in realizacijo idej (v svetu obstaja več kot 600 splošnih in specializiranih platform za zbiranje sredstev). Prav tako so podjetja dobila medijsko pojavnost, predvsem pa zelo hiter odziv trga, ki je pokazal, ali gre njihov razvoj v pravo smer ali ne. Veliko idej ni dobilo zadostne finačne podpore, saj trg še ni bil pripravljen za njih, ali pa so na trgu podobne rešitve že obstajale.

 

Zadnji podatki Kickstarterja so zanimivi – v letu 2013 so projekti, ki so bili predstavljeni na njihovi platform, zbrali preko 480.000.000 dolarjev, preko 1.648.000 dolarjev so prejela podjetja iz Slovenije.

V letu 2013 je na Kickstarterju sodelovalo 12 slovenskih podjetij. Šest najuspešnejših podjetij, ki so presegla zastavljeni cilj, je prejelo:

Zneski se marsikomu zdijo veliki. Seveda je vse odvisno od proizvoda, ki ga je podjetje predstavljalo na platformi za množično financiranje. Vendar je najpomembnejše, da so ljudje začeli verjeti v predstavitev produkta in da obstaja velika verjetnost, da bodo ljudje, ko bo produkt prišel na trg, tega tudi dejansko kupili.

 

Če smo v start-up svetu verjeli, da bo prišel posameznik (investitor), ki bo verjel v nas, se pri množičnem financiranju zgodi ravno obratno – v produkt verjame večje število uporabnikov in ga tudi finančno podpre.

Napovedi za množično financiranje za leto 2014 so še bolj optimistične. Po ocenah Zavoda ZMAG naj bi se v tem letu znesek zbranih sredstev slovenskih podjetij na platformah za množična financiranja povečal za 30 %.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
14. januar 2014
1941
27. januar 2014
Crowdfunding – množično financiranje je zaznamovalo leto 2013
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8