Čudeži se dogajajo: Magic Leap One

Alenka Selčan 22. december 2017
/PublishingImages/leap-one-hero.jpg

Ni primernejšega časa za čudeže, kot so dnevi okoli zimskega solsticija. Da se čudeži res dogajajo, dokazuje Magic Leap, ki je po dolgih letih pričakovanj in ugibanj 20. decembra najavil Day One, prvi dan svojega čudežnega izdelka. Skrivnostna naprava mešane resničnosti, ki je požela neverjetno gmoto investicijskega kapitala, so vendarle očala. Magic Leap One™ - Creator Edition.

 

Seveda se Magic Leapu ne uspe izmotati iz tančic skrivnosti in navkljub najavi ostaja zelo skop z informacijami. Ob redkih fotografijah na njihovi spletni strani je zapisano opozorilo, da gre za produkt, ki se stalno razvija, in da končna različica očal ne bo nujno takšna kot na sliki. Zdi se, da gre znova za promocijo zgolj koncepta, ne pa neke konkretne naprave. Vseeno pa poglejmo tri elemente, ki tvorijo Magic Leap One:

Očala Digital Lightfield ustvarjajo digitalno svetlobo na različni globini. Digitalna in naravna svetloba se neopazno združita in tako nastajajo prepričljivi digitalni objekti, ki sobivajo v resničnem svetu. Ta tehnologija omogoča možganom, da digitalne objekte dojemajo enakovredno resničnim, zato bo očala mogoče udobno uporabljati tudi dlje časa.

Žepni računalnik Lightpack s svojo visoko procesorsko in grafično močjo omogoča, da digitalne podobe sobivajo brez motenj.

Ročni haptični pilot za nadzor in upravljanje omogoča gladko in čutno izkušnjo. Obljublja šest stopinj svobode (karkoli naj bi to pomenilo), kar prinaša mehko in intuitivno gibanje, ki se odzove na vsako gesto.

Na spletni strani najavljajo tudi Creator Portal, čudežno prizorišče za ustvarjalce, oblikovalce in razvijalce, ki bo svoja vrata odprlo v začetku prihodnjega leta. Ta peskovnik brez ograd in pravega peska, kot pravijo na spletni strani, obljublja nove oblike igričarstva, spletnega nakupovanja, raziskovanja in celo druženja. Zuckerbergu se danes bržkone tresejo hlače, saj socialno mreženje v mešani resničnosti obeta precej več kot tisto v navidezni, četudi šele čez nekaj let.

 

Najbrž bo za vstop v razvijalsko izkušnjo magičnega preskoka, ki mika marsikaterega kreativca, treba odšteti kar nekaj cekinov. Koliko? Magic Leap je skrivnosten tudi pri tem. A glede na nekaj stvaritev, ki jih je doslej predstavil, se bo za nakup odločilo nemalo vizionarjev.

Med prvimi, ki se lahko pohvalijo z izkušnjo mešane resničnosti Magic Leapa, so islandski glasbeniki skupine Sigur Rós, ki so na YouTubu objavili kratek izsek interaktivnega projekta Tonandi, ki vzburja domišljijo vseh sanjačev prihodnosti.

​  

Težko si je zamisliti, kaj vse bodo aplikacije mešane resničnosti ponujale, a kot kaže, bo vstop v Tonandi sprožil vznik krajine haptičnih objektov, ki se odzivajo na geste in proizvajajo zvoke. No, seveda lahko zaenkrat le ugibamo in potrpežljivo čakamo na nove, čudežne sadove Magic Leapa.

Viri: magicleap.com, facebook.com, youtube.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. december 2017
3793
22. december 2017
Čudeži se dogajajo: Magic Leap One