Dan brez družbenih medijev?

Roni Kordiš 20. januar 2014
/PublishingImages/druzabni-mediji-fokus.jpg

Si znate predstavljati dan brez družbenih medijev? Da niti za sekundo ne pogledate na Facebook, da ne preverite, kaj se dogaja na Twitterju, da ne objavite fotografije na Instagramu, da ne komunicirate prek WhatsApp-a? Ali smo v letu 2014 sploh sposobni česa takšnega? Inspiracija za tole pisanje je bilo povsem naključno odkritje programske opreme, ki to omogoča.

Anti-Social je spletno orodje, ki vam blokira določena spletna mesta in s tem omogoči, da se v službi povsem prepustite delu in vaša zbranost ne uide na vse mogoče utripanje, ki ga na monitorju povzročajo različni družbeni mediji. S pomočjo tega orodja bi se v službi dejansko lahko posvetili službenim opravilom, doma bi se lahko ukvarjali z mačkom, namesto, da se dopisujete s kolegi na Facebooku, in šolarji bi se med odmori pogovarjali s svojimi sošolci v realnem svetu in ne v svetu, ki ga ponujajo družbeni mediji. Seveda programska rešitev ni zastonj, saj vam privarčuje precej časa, ki ga lahko koristno uporabite in tako preprosto ugotovite, da v službi nimate preveč dela, le malce reorganizacije potrebujete.

Po podatkih iz leta 2013 naj bi povprečen Američan na teden preživel na družbenih omrežjih več kot 23 ur (vir). Največ časa je bilo namenjenega ravno Facebooku, kjer pregledujemo fotografije prijateljev, gledamo video posnetke, predvsem pa komuniciramo z ljudmi, ki jih v bistvu niti ne poznamo. V končni fazi se sploh ne zavedamo, koliko časa namenimo tem našim razvadam – sicer se sam bolj nagibam k besedi odvisnost, kajti tak način življenja definitivno povzroča odvisnost.

 

Vsak od nas se verjetno kdaj zaloti, ko ima največ dela, da skoči samo za nekaj sekund preveriti na Twitter ali Facebook, kaj se dogaja in potem ugotovi, da mu je šlo več kot pol ure. Ker se rok oddaje bliža in je stres čedalje večji, se z še večjim veseljem prepustimo družbenim medijem, ki jih ni nikoli konec. Tako vržemo stran čas, ki bi ga morali nameniti reševanju stvari, za katere smo plačani, ali pa stvari, ki jih moramo naslednji dan znati razložiti v šoli.

Marsikatero podjetje ravno zato blokira dostope do družbenih medijev svojim zaposlenim in s tem poveča produktivnost. Zaposleni se ponavadi pritožujejo nad tem ukrepom, vendar se kaj kmalu navadijo, da je službeni čas namenjen službi. Seveda imajo zaposleni svoje mobitele, ki so v takšnem primeru lahko zelo koristni.

Sam sem že večkrat poskušal preživeti vikend, ne da bi pogledal, kaj se dogaja na družbenih medijih, ne da bi vzel v roke svoj mobitel in napisal kakšen tvit ali objavil fotografijo, in parkrat mi je uspelo. Vendar se je dogajalo toliko drugih stvari, da sem bil preokupiran z njimi in sem pozabil na ta drug svet. Ko sem v ponedeljek zjutraj preveril, kaj se je dogajalo med vikendom, sem ugotovil, da svet še vedno stoji, da se nič ni spremenilo, le nekaj informacij, ki pa nimajo bistvenega vpliva na moje življenje, je šlo mimo mene.

Bistveno vprašanje - ali lahko preživite 24 ur, ne da pogledate na Facebook, Twitter, YouTube ...? Težko, kajne?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
20. januar 2014
1943
28. januar 2014
Dan brez družbenih medijev?
Android, iOS, Windows Phone 8