Dan varne rabe interneta - pametni mobiteli so priložnost za pametne kriminalce

Roni Kordiš 24. september 2013

Danes je Dan varne rabe interneta, ki je letos posvečen promociji varne in odgovorne rabe mobilnih naprav. Danes bo tudi podpisan kodeks o zaščiti otrok in mladostnikov pri uporabi mobilnih naprav s strani mobilnih operaterjev in ponudnikov internetnih storitev.

Predvsem mladi, ki dobijo sodobne mobitele, se ne zavedajo vseh pasti, ki jih lahko te naprave povzročijo. Njihov način uporabe mobilnih naprav ni omejen zgolj na klicanje in pošiljanje sporočil, svoje mobitele uporabljajo tudi za dostop do interneta, fotografiranje, snemanje videoposnetkov, poslušanje glasbe, nalaganje aplikacij, igranje igric ... Vendar pa v večini primerov pozabijo, da lahko s temi dejanji in ob neprevidni uporabi sebi naredijo precej daljnosežne posledice, če jim kdo njihov mobitel odtuji in izkoristi podatke oz. fotografije na njem. Pride lahko do podobnih situacij, kot so situacije, ki se dogajajo ob kraji spletne identitete. Namreč, če se uporabnik na spletu ne zna primerno zaščiti oz. če ne uporablja dovolj varnih gesel in jih dovolj pogosto menja, potem je veliko bolj izpostavljen zlorabam. In v takšnih primerih ne gre samo za materialno oškodovanje, ampak tudi za oškodovanje osebnega ugleda.

Samo nekaj podatkov, ki potrjujejo zgornje navedbe (vir):

  • v letu 2012 naj bi bilo v uporabi več kot 7 milijard mobilnih naprav z dostopom do interneta
  • mobitel ima 93 % otrok in mladostnikov med 8 in 18 let
  • malo manj kot tretjina (29 %) slovenskih otrok in mladih, starih od 11 do 19 let, se je z mobitelom že slikala brez oblek in sliko posredovala, je pokazala raziskava Mladi na netu 2010

Ob evropskem dnevu varstva osebnih podatkov je informacijska pooblaščenka, Nataša Pirc Musar, povedala zelo zanimiv stavek - pametni mobiteli so priložnost za pametne kriminalce, s čimer se povsem strinjam. Skozi leta smo se naučili, da lahko ob odpiranju raznih “čudnih” priponk na računalniku dobimo virus. Da lahko ob obisku “čudnega” spletnega mesta prek našega računalnika dobimo škodljivo kodo (malware), ki bo spremenila obnašanje našega brskalnika in da na spletu obstaja cel kup “phishing” spletnih mest (zlonameren poizkus kraje osebnih podatkov), ki se pretvarjajo, da so spletna mesta, ki jim zaupamo, in jim tako pustimo svoje podatke. Vse to nam je pri mobilnih napravah nekaj novega. Predvsem mobilnim napravam zaupamo veliko bolj kot pa računalnikom, ki jih uporabljamo že leta.

Kdaj ste nazadnje prebrali pogoje uporabe, ko ste si naložili programsko opremo na vaš mobitel, in ste se z njimi strinjali?

Verjetno to storijo le redki. Sam tega ne počnem, vendar se zavedam, da sem sam odgovoren za posledice, ki se mi zgodijo, ko nalagam aplikacije, ki dostopajo do fotografij, kamere, ki omogočajo samodejno sporočanje geolokacije, ki shranjujejo moja gesla, ko si naložim certifikate na svoj mobitel.

Kje najti informacije o tem, kako se varno uporablja mobilne naprave?V Uradu informacijskega pooblaščenca so skupaj s programom ozaveščanja Varni na internetu pripravili E-priročnik ABC varnosti in zasebnosti na mobilnih napravah, v katerem je zapisanih veliko koristnih nasvetov za varno uporabo mobilnih naprav! Nasvete za varno rabo mobilnih naprav in storitev najtede tudi tukaj.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1151
17. marec 2014
Dan varne rabe interneta - pametni mobiteli so priložnost za pametne kriminalce