Deljenje vsebin na internetu

Roni Kordiš 24. september 2013
/PublishingImages/druzabna_omrezja_deljenje.jpg

S pojavom družbenih omrežij se je pojavila tudi naša potreba po deljenju vsebin na internetu. Če smo bili pri prvih korakih na internetu prestrašeni in smo svojo zasebnost skrivali, se je v zadnjih nekaj letih vse skupaj povsem spremenilo. Sebe in svojo zasebno življenje vsak dan izpostavljamo s tem, da objavljamo svoje fotografije, v statusih opisujemo, kaj se dogaja z nami in v profilih na Facebooku vsem svojim prijateljem naenkrat sporočimo, da smo po parih letih v vezi zopet samski. Obvezno objavimo, da smo na dopustu v eksotičnih krajih in da je naše stanovanje prazno, saj smo pred tem objavili tudi njegove fotografije, predvsem pa mlade mamice najrajši delijo fotografije svojih na pol golih otrok z vsemi na družbenih omrežjih.

Verjetno se vsi spomnimo treh primerov videoposnetkov, ki so se zgodili pred nekaj leti na internetu in so povsem spremenili pogled na te osebe – Severina, Paris Hilton, Kim Kardashian. Vse tri so doživele pravo slavo s tem, da se je pojavil njihov posnetek seksa v javnosti. Ali se je to zgodilo “po nesreči”, kot nas prepričujejo, ali pa je bila vse skupaj dobra marketinška poteza, sploh ni pomembno. Pomembno je, da marsikatero mlado dekle v tem vidi svojo odskočno desko v svet slave in blišča in rade volje posname svoje gole fotografije ali pa tudi videoposnetek ter ga deli na spletu. Verjame namreč, da ji lahko tako uspe postati uspešna in prepoznavna. Kar daje povsem napačno informacijo vsem ostalim, ki poskušajo narediti podobne poteze.

V zadnjih nekaj letih se je pojavilo pri nas na spletu kar precej takšnih fotografij in videoposnetkov, ki pa so dekletom prinesli precej več škode kot koristi. Postale so znane za nekaj dni, ko so jih odkrili mediji in poročali o njih, vendar niti ena od njih ni postala slavna oz. se je nihče več ne spomni po nekaj mesecih. Zgolj in samo še ena oseba, ki je za lastno promocijo odvrgla svoje cunje na internetu.

Takšen je tudi primer zadnje zmagovalke šova Slovenija ima talent, ki je pred nekaj leti, ko še verjetno ni razmišljala o karieri, objavila svojo golo fotografijo in verjetno ni pričakovala, da bo čez nekaj let ta fotografija ena izmed bolj iskanih na internetu – vsaj v času resničnostnega šova.

Ne razumem potrebe po deljenju takšnih vsebin na spletu, kajti zavedam se, da lahko takšno dejanje povroči precej čudne posledice kasneje v življenju. Dejstvo je, da živimo v časih, ko potencialni delodajalec “pogugla” za človekom, preden ga povabi na razgovor za službo, in ko mu iskalnik vrne zadetke, med katerimi so tudi gole fotografije, se verjetno vse skupaj konča.

Sam se držim preprostega pravila, ki bi ga priporočil še marsikomu – vse, kar naredim in napišem na internetu, bi upal povedati ali narediti tudi pred televizijsko kamero. S tem si postavim dovolj visoke standarde, da se mi čez nekaj let stvari ne vrnejo kot bumerang.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1168
17. marec 2014
Deljenje vsebin na internetu