Desktopography in vmesniki prihodnosti

Alenka Selčan 18. julij 2017
/PublishingImages/desktopography-hero.jpg

The Future Interfaces Group (FIG) je raziskovalni laboratorij na univerzi Carnegie Mellon (Pittsburgh, Pensilvanija), ki se posveča razvoju vmesniške tehnologije. Že od leta 2010 razvija zanimive projekte, s katerimi teži k boljši interakciji med človekom in računalnikom, razvoju interneta reči in obogatene resničnosti. Za boljši vpogled v njihovo dejavnost si poglejmo nekaj letošnjih prototipov.

Desktopography

Kako katero koli sobo spremeniti v mali svet obogatene resničnosti? Raziskovalci oddelka FIG na to vprašanje ne odgovarjajo z očali ali naglavnim setom, kot sta na primer Meta2 ali HoloLens, pač pa z lestencem prihodnosti, v katerem se skrivajo mini projektor, globinsko tipalo in računalnik, ki ustvarjajo nemoteno interakcijo med tusvetjem in virtualo. Že v prototipu so vse komponente združene v celoto, ki se jo v električno omrežje priključi na isti način kot dobro staro žarnico. Desktopography ni zgolj preprosta projekcija, saj površine takrat, ko spremenijo svoje obličje v računalniško namizje, postanejo odzivne na dotik in vnaprej določene geste. Takšni digitalni uporabniški vmesniki razširijo pisalniško mizo onkraj svoje fizične omejenosti, da pa bi bila uporabniška izkušnja čim boljša, so narejeni tako, da med fizičnimi predmeti prepoznavajo tiste, ki omogočajo projekcijo in animacijo.

 

Deus EM Machina

Internet reči ni več stvar oddaljene prihodnosti. Vse več domov, pisarn in drugih okolij bogatijo povezane naprave. Zaenkrat se večina proizvajalcev tovrstnih naprav zanaša na mehanske vhode, spletne strani ali aplikacije za pametne telefone. A več bo naprav, težja bo interakcija z njimi, saj bo uporabniku vzelo kar nekaj časa, da se prebije čez vse aplikacije na svojem telefonu ali tablici zgolj zato, da v svoji sobi na primer zatemni svetlobo. FIG zato predlaga nov pristop. Z Deus EM Machino se uporabniki s svojim telefonom preprosto dotaknejo naprave, ki jo želijo upravljati. Ko prototip njihovega pametnega telefona prepozna fizični stik z določenimi napravami, takoj zažene primeren vmesnik. Že res, da Alexa in Google Assistant internet reči navigirata zgolj na podlagi zvočnega ukaza, vseeno pa se zdi ta stični vmestnik dobra rešitev za marsikatero situacijo.

 

Sintetična tipala

Razvoj raznovrstnih tipal je eno od pomembnejših področij raziskav, ki jih opravlja FIG, zato ni nenavadno, da se je porodila zamisel o enem samem, malem, a izredno sposobnem senzorju, ki bi hkrati zajemal raznovrstne podatke. Ta vsestranski, sintetični senzor, kot ga imenujejo njegovi razvijalci, zajete surove podatke digitalizira in jih nemudoma pretvarja v učinkovite ukaze, kar zmanjšuje možnost zlorabe zasebnosti teh podatkov. Čeprav je razvoj sintetičnih tipal trajal le nekaj mesecev, ko so ga preizkušali v različnih okoljih, so njegovi razvijalci z njim zelo zadovoljni, saj dosedanji rezultati nakazujejo na vsestranskost, natančnost in obetavnost te tehnologije.

 

Viri: figlab.org, robertxiao.com, youtube.edu, gierad.edu.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. julij 2017
3556
18. julij 2017
Desktopography in vmesniki prihodnosti