Dolgčas? Pomagaj znanosti.

Alenka Selčan 1. avgust 2017
/PublishingImages/pomagaj-znanosti-hero.jpg

Verjeli ali ne, nekaterim so tudi počitnice naporne. No, vsaj tistim, ki se hitro naveličajo brezdelja in razžirajočega občutka nekoristnosti. Pohajkovanje po naravi je vselej zabavno, ko pa se je treba z dolgčasom boriti za zaslonom, slejkoprej pristanemo v močvirju spletnih traparij, iz katerega je težko prilesti. Lepljiva past za brezdelje so tudi igrice, in te so lahko tudi koristne. Obstajajo namreč tudi takšne, ki jih igramo zato, da pripomoremo k razvoju znanosti. Morda niso tako privlačne kot GTA, Horizon Zero Dawn ali Legend of Zelda, a zakaj ne bi združili prijetnega s koristnim?

Lahko tudi laik pripomore k znanosti?

Enega prvih primerov, ko je laik presegel znanstvenike svojega časa, je zgodovina zabeležila že davnega leta 1714, ko je urar John Harris prejel posebno nagrado britanskega znanstvenega odbora za njegov doprinos k odkritju morskega kronometra. Tudi Alan Turing je za pomoč pri razvoju Enigme najemal laike, med katerimi so bile tudi ženske, ki so sicer tedaj zelo težko prišle do akademske izobrazbe in tovrstnih služb.

Nekdaj je reševanje obsežnih podatkovnih izzivov znanosti zahtevalo visoko usposobljen kader in izjemno računalniško moč. Po odkritju crowdsorcinga in znanstvenih spletnih igric pa to zagato pomaga premostiti tudi globalna delovna sila, množica posameznikov, ki nemara nimajo klasične akademske podlage, ampak jih zanima reševanje znanstvenih problemov. Ste med bodočimi prostovoljci tudi vi, dragi bralci?

Astronavti na kavču

Le komu je lahko dolgčas ob tako privlačnih nalogah, kot je na primer zlaganje origamija tako, da bo vesoljskim plovilom služil kot radiacijski ščit? Da, prav to je bila ena od nalog, ki jo je Nasa nedavno zadala vsem zainteresiranim na Freelance.com, to pa ni ne prvič in ne zadnjič, ko se Nasa obrača na freelancerje vsega sveta.

Za ljubitelje vesolja je tu še en Nasin izziv. Na spletni strani https://www.planethunters.org/ vas poučijo, kako se išče eksoplanete. Ker več oči več vidi, ni razloga, da ne bi nekaj zdolgočasenih uric namenili raziskovanju neskončnega vesolja, v katerega boste zrli skozi Keplerjevo oko. (Kdo ve, morda pa bo za bivanje najprimernejši eskoplanet prav tvoje odkritje?)

 
 

Tudi možgani so lahko vesolje

 

Če se vam zdi vesolje predaleč, lahko raziskujete nekaj, kar je precej bliže – človekove možgane. Ker znanost tudi na tem področju potrebuje pomoč slehernikov, ki imajo pet minut odvečnega časa, ji lahko pomagate tako, da z igrico Mozak narišete nevron, glio, sinapso ali dve. Tako se boste prijateljem brez laži pohvalili, da sodelujete pri raziskovalnem projektu nevroznanosti, ki bo izrisal nevronski zemljevid možganov.

 

Igrica Mozak pa ni prva, ki je nastala na Centru za znanstvene igrice. Pod taktirko Zorana Popovića, direktorja centra in avtorja igre Mozak, so že leta 2008 tu ustvarili Foldit, ki pomaga reševati problem zlaganja beljakovin, kar naj bi dolgoročno pripomoglo k odkrivanju novih zdravil. Na njihovi tukajspletni strani je še kopica drugih igric, ki bodo marsikoga prepričale, da je znanost lahko tudi zabavna.

Viri: freelancer.org, planethunters.org, youtube.com, mozak, centerforgamescience.org.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. avgust 2017
3583
1. avgust 2017
Dolgčas? Pomagaj znanosti.