dr. Google

Alenka Selčan 30. julij 2014
/PublishingImages/dr-google-hero.jpg

V večplastnosti Googlovih projektov včasih spregledamo, da ima gospod Ray Kurzweil, ki še vedno zaseda prestol Googlovega razvoja, zelo dodelano transhumanistično vizijo prihodnosti, ki se ne omejuje zgolj na tehnologijo in robotiko, temveč posega tudi v medicinske vode.

Se še spomnite Calico, Googlovega bio-tech podjetja, ki so ga ustanovili lanskega septembra z namenom, da bi pretentati staranje? Vizija, da bi človeško življenje v povprečju podaljšali vsaj za tri leta, je bila tako močna, da je v sodelovanje prepričala tudi največje tekmece in mnogi smo se čudili, da je mesto direktorja zasedel Art Levinson, predsednik Applovega odbora. Dva velikana, Google in Apple, ki se iz dneva v dan borita za svoj kos pogače v računalniškem in mobilnem svetu, sta združila moči in se podala v boj proti smrti.

V začetku leta je priplavala novica o še enem projektu, ki je zrasel na Googlovem vrtu sijajnih domislic. Govor je bil o pametnih lečah in kar nekaj razočaranja nastalo, ko smo nadebudni ljubitelji nadgrajene resničnosti ugotovili, da ne gre diskretno obliko projekta Glass, saj naj bi bile Googlove leče ustvarjene zgolj za zdravstvene namene.

 

Z njimi naj bi namreč pomagali sladkornim bolnikom, ki morajo neprestano nadzorovati stopnjo sladkorja v krvi, saj ta lahko hitro zaniha, odstopanje pa lahko povzroči omedlevico ali pa ima celo hujše posledice. Za zdaj si bolniki lahko pomagajo z napravo, ki stopnjo sladkorja razbira prek krvne analize, a nadležno pikanje v prst ni ravno početje, ki bi ga z navdušenjem ponavljali v nedogled, četudi lahko reši življenje.

Znanstveniki zato že dolgo preučujejo druge možnosti za nadzor sladkorja v krvi in ena od zanimivejših možnosti je analiza solz. A če že nismo ravno igralci, tudi solz ne moremo točiti kar na ukaz, zato se je Googlov prototip leč z vgrajenim brezžičnim čipom, ki podatke zajema enkrat na sekundo, izkazal za zelo dobrodošlo rešitev.

Le nekaj mesecev po predstavitvi prototipa, natančneje 15. julija, je švicarsko farmacevtsko podjetje Novartis, ki je med leti 2008 in 2010 prevzelo Alcon, najpomembnejše podjetje na področju očesne nege, najavilo svojo udeležbo v projektu, s katerim bodo pametne leče, najbrž ne le v tej obliki, kmalu postale dosegljive tudi širši javnosti.

A Googlove avanture v svetu medicine tu še ni konec. Te dni so najavili nov projekt z imenom Google Baseline, v katerem bo sodelovalo sto zdravnikov in znanstvenikov, katerih misija bo do potankosti spoznati zdravo človeško telo. Ko prebiramo, kako detajlno bodo potekale Googlove raziskave, ki bo v temeljitem odčitavanju metabolizma pod lupo vzela vse, od netipičnih beljakovin do genoma, dobiva besedna zveza 'zatreti bolezen v kali' nov pomen. Morda je res že čas, da dokončno spoznamo, v kakšnih plovilih teptamo tusvetje - nenazadnje bo takšno znanje pripomoglo rešiti marsikatero človeško življenje.

 

In ko dr. Googlu lahko znova čestitamo za nepredstavljive bodoče dosežke v medicini, zavoljo katerih bomo nemara živeli precej dlje in bolj zdravo od naših prednamcev, ne moremo mimo vprašanja, ki na čelo zariše senco skrbi, s katero se bori nemalo nasprotnikov transhumanizma: kako napredujejo projekti s področja robotike in umetne inteligence, s katerimi je Google pričel v začetku letošnjega leta? No, verjetno nam ne bo treba dolgo čakati na naslednjo novico, ki nas bo znova približala jutrišnjemu super človeku.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. julij 2014
2134
30. julij 2014
dr. Google
Android, iOS, Windows Phone 8