Družbena omrežja in število njihovih uporabnikov

Roni Kordiš 24. september 2013
/PublishingImages/600_druzbena_omrezja.jpg

Verjetno se še kdo spomni časov pred družbenimi omrežji? Ko smo svoj čas preživljali na iRC-u, raznih forumih, blogih, uporabljali ICQ, MSN Chat, brskali po MySpace-u in se nismo niti zavedali, da se bodo pojavili Facebook, Twitter, Foursquare, Linkedin in še na tisoče ostalih družbenih omrežij, za katere smo se morali najprej poenotiti, kako jih bomo poimenovali.

Druzbena omrezja ikone

Pojavljale so se polemike, ali so to socialna, družabna, ali družbena omrežja. Na koncu je zmagala besedna zveza družbena omrežja in po nekaterih podatkih naj bi bilo na svetu dnevno preko 1,5 milijarde aktivnih uporabnikov družbenih omrežij (vir). Nekaj podatkov za boljšo predstavo, kaj se dogaja na družbenih omrežjih.

Uporabniki Facebooka mesečno na Facebooku preživijo več kot 12 milijard ur, na YouTube-u pa preko 3 milijarde ur mesečno. Na spletni servis Flickr uporabniki v eni minuti naložijo preko 3.000 fotografij in na Instagramu v enem dnevu objavijo več kot 5 milijonov fotografij. Na Twitterju je bilo med prenosom tekme Super Bowl objavljenih 12.233 tvitov v eni sekundi oz. več kot 400 milijonov tvitov v enem dnevu.

Število uporabnikov (ocene uporabnikov so približne, kajti večina ponudnikov teh podatkov ne objavlja - vir):

Verjetno ste presenečeni, ker je nekaj družbenih omrežij, za katere še niste slišali oz. so specifični za določene države. Renren je kitajska kopija Facebooka, Sina Weibo pa kitajska kopija Twitterja in Facebooka v enem.

Za Slovenijo številke uporabnikov družbenih omrežij niso tako visoke, zagotovo pa izstopa Facebook, ki ima trenutno 733.460 uporabnikov, kar nas uvršča na 90. mesto med državami v svetu. Število Twitter uporabnikov naj bi bilo okoli 25.000, vendar je aktivnih tviterašev veliko manj. Število novih Twitter uporabnikov se dvigne večinoma v času pred volitvami ali ko se o Twitterju piše v medijih.

Sam imam po grobi oceni uporabniški računa na preko 100 družbenih omrežjih, vendar jih redno uporabljam zelo malo. Twitter in Instagram uporabljam najbolj pogosto, saj mi omogočata hitro komunikacijo, sledijo Facebook, Linkedin, nato bolj nišne rešitve, kot so Quora, Foursquare, Flickr, Tumblr… In vsak dan odkrijem kakšno novo zanimivo stvar, ki me za nekaj dni potegne vase, potem pa ugotovim, da mi že tako zmanjkuje časa za vse skupaj.

Še en podatek, na katerega sem naletel in prikazuje malce drugačno sliko vsega skupaj. Živimo v času mobilnih naprav in po podatkih je na svetu preko 4.8 milijarde uporabnikov mobilne telefonije, zobno ščetko pa ima samo 4.2 milijarde ljudi.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
1142
29. april 2021
Družbena omrežja in število njihovih uporabnikov