Etika umetne inteligence

Alenka Selčan 17. julij 2017
/PublishingImages/umetnainteligenca-hero.jpg

Kaj imajo skupnega ustanovitelj eBaya Pierre Omidyar, soustanovitelj LinkedIna Reid Hoffman in fundacija Knight ? Odgovor ni le bogastvo, temveč tudi volja, da se del njega nameni za nadzor umetne inteligence, da bo ta delovala v prid človeštva. V začetku letošnjega leta so prej omenjeni prav zato ustanovili Sklad za etiko in upravljanje z umetno inteligenco, kjer so zaenkrat zbrali 27 milijonov ameriških dolarjev. Z vidika investicijskega kapitala, ki se pretaka po Silicijevi dolini, je znesek morda skromen, a vseeno dovolj zajeten, da z njim že podpirajo prve znanstveno-raziskovalne institucije.

 

Da se z razvojem umetne inteligence ne bi ukvarjali zgolj IT strokovnjaki, temveč bi nanj vplivali tudi filozofi, sociologi, politiki, odvetniki in religiologi, so iz sklada nedavno namenili 7,6 milijonov ameriških dolarjev različnim raziskovalnim ustanovam, levji delež tega denarja pa sta prejela MIT-jev Media Lab in Harvardsko središče Berkman Klein.

Tako podprto raziskovanje delovanja umetne inteligence se bo vsaj v začetku posvečalo trem področjem: kakovosti medijev in informacij, socialnemu in kazenskemu pravosodju ter samovozečim avtomobilom.

MIT-jev Media Lab se bo osredotočal na kakovosti medijev in informacij. Ugotavljali bodo, kako nadzorovati samodejne informacijske sisteme ter tako vplivne algoritme, kot je na primer izbor novic na Facebooku. Med osrednjimi temami je tudi vprašanje širjenja lažnih novic in vpliv propagandnih robotov različnih izvorov na politično podobo sveta.

Harvard bo proučil rabo umetne inteligence v sodnih procesih. Da ti niso vselej pravični, ni skrivnost, a ko se na takšnih primerih uči umetna inteligenca, ki naj bi bila povsem objektivna, je ogrožena človekova pravica do nepristranskega sojenja.

Raziskava, ki jo je v ZDA na to temo opravila , je na primer pokazala, da so algoritmi, ki jih že uporabljajo pri ameriških sodnih procesih, pristranski. Ker ocena tveganja temelji na rasnem predsodku, je zelo verjetno, da bo umetna inteligenca, ki se je učila na doslejšnjih procesih, odločila v prid belcu, črnca pa bržkone obsodila. Etični nadzor tovrstnih algoritmov je nujen za razvoj in ohranjanje pravične družbe, ki bo namesto pravnikov in sodnikov še prekmalu uporabljala prav umetno inteligenco.

Etična plat umetne inteligence kakopak ni stvar le tega sklada, saj se ji že posvečajo tudi druge organizacije – spomnimo le na Muskov Open AI ter na Inštitut The Future of Life.

Kaj pa drugi? Da bi umetna inteligenca imela čim bolj človeško podobo, proces njene vzgoje pa čimbolj demokratičen, je Google pravkar ustanovil projekt PAIR People + AI Research).

Resda se v svojem prvem nagovoru ne hvalisajo z etičnimi vprašanji umetne inteligence, gre pa vseeno za zanimiv korak k odprtemu dostopu do strojnega učenja, saj Google s PAIR na široko odpira vrata vsem, ki bi radi sodelovali pri oblikovanju umetne inteligence, potemtakem tudi njene etične plati. A več o tem v naslednjem prispevku.

Viri: knightfoundation.org, vimeo.com, media.mit.edu, cyber.harvard.edu, rossintelligence.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. julij 2017
3553
17. julij 2017
Etika umetne inteligence