Facebook praznuje 10 let

Roni Kordiš 4. februar 2014
/PublishingImages/facebook10let-hero.jpg

Danes mineva deset let, odkar je Mark Zuckerberg s svojimi kolegi predstavil Facebook – platformo, ki je bila sprva namenjena povezovanju študentov med seboj. Kasneje je postala vse prej kot to in danes Facebook uporablja več kot 1,4 milijarde uporabnikov. Ob tem dogodku je Mark med drugim zapisal, da ga ljudje pogosto sprašujejo, ali se je zavedal, da bo Facebook postal to, kar je danes. Njegov odgovor je preprost – no way.

Ko se v svojem zapisu sprašuje, zakaj je uspelo ravno njemu in njegovi ekipi, ko pa je bilo na trgu že precej podjetij, ki so razvijale podobne platforme in so imele veliko več kapitala in kadra, je odgovor takšen, kot bi ga morali imeti vsi razvijalci storitev do svojih uporabnikov - we just cared more.

 

Verjeli so v svojo idejo in verjeli so v povezovanje sveta, bolj kot njihova konkurenca. Trenutno ima že več kot tretjina svetovne populacije dostop do interneta in Mark se zaveda, da je večina družbenih omrežij namenjena deljenju trenutkov, kar pa uporabnikom ni več dovolj. Prihodnost družbenih medijev vidi v tem, da si bomo z njimi lahko pomagali pri iskanju odgovorov na različna vprašanja in reševanju kompleksnih problemov. Število uporabnikov je precej pomemben faktor za to. Če imamo v sedanjem času samo nekaj možnosti, da delimo svoje izkušnje, se bo to v bližnji prihodnosti spremenilo – tehnologija nam bo omogočila nove načine širjenja informacij in mi jih bomo lahko s pridom izkoristili.

Zapis, ki ga je objavil Mark Zuckerberg, je precej zanimiv, saj nakazuje nekaj smernic, kam naj bi šel Facebook v naslednjih letih. To, kar piše o razvoju družbenih medijev, se že dogaja. Pred časom je soustanovitelj Twitterja Biz Stone predstavil aplikacijo Jelly, ki omogoča ravno to, kar Mark vidi kot evolucijo, ki se bo dogajala – iskanje odgovorov na vprašanja.

Prav tako je včeraj Facebook predstavil svojo novo aplikacijo – Paper, ki je nekakšna zmes aplikacij Zite, Pinteresta in Facebooka. Aplikacija je zaenkrat na voljo samo za uporabnike iz ZDA in naj bi s svojo uporabniško izkušnjo postala pravi hit. Sam nisem navdušen nad njo, saj v njej trenutno še ne vidim dodane vrednosti. So se pa potrudili za izgled in uporabniško izkušnjo, česar do sedaj nisem bil navajen pri njihovih servisih, saj je bila vedno v prvi vrsti monetizacija in šele potem občutek, ki ga dobi uporabnik.

Nisem največji ljubitel Facebooka in pogosto sem kritičen do storitve. Sem pa vedno znova navdušen nad načinom komunikacije Marka Zuckerberga – glede na to, da je njegovo premoženje ocenjeno na približno 20 milijard dolarjev, bi se lahko že zdavnaj poslovil od Facebooka in užival do konca življenja. Vendar, ko si enkrat vpet v takšno življenje, je težko narediti korak iz njega. Preprosto ne gre. Gre po poteh Billa Gatesa, Steva Jobsa, Richarda Bransona, ki so vedno znova našli nove in nove izzive in spremenili svet. Vsak po svoje in tudi Mark Zuckerberg je spremenil dojemanje in spremljanje našega sveta, saj po Facebooku ni več nič isto.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
4. februar 2014
1952
11. februar 2014
Facebook praznuje 10 let
Android, iOS, Windows Phone 8, BlackBerry OS