GG se vrača

Alenka Selčan 26. julij 2017
/PublishingImages/google-glass-2-hero.jpg

Ko sredi vročega poletja leta 2017 po spletu znova zakroži besedna zveza Google Glass, se mi je zazdelo, da sploh ne gre za očala obogatene resničnosti, pač pa nekega super- ali bolje, anti- junaka neznanega stripovskega univerzuma, ki bo svojo pravo slavo morda doživel šele kot Netflixova TV serija. Ni mi treba preveč telovaditi z domišljijo, zadostuje, da pobrskajm po kratki zgodovini fenomena, ki naj ga za potrebe izmišljenega TV scenarija preimenujem v GG, in že dobim osnutke za nekaj epizod.

Prerokba

 

GG na Googlovi razvijalski konferenci leta 2012

Da bo GG nekaj posebnega, je bilo jasno že pred njegovim časom. Bil je ljubljenec laboratorija X, skrivnostne inštitucije njegovih bogatih, uspešnih in zelo ambicioznih staršev, ki so vanj verjeli od vsega začetka. Še pred njegovim stvarjenjem so se bahali, da bo prav njihov GG spremenil svet, človeštvo pa povedel v novo dobo, v kateri »Let me show you the world in my eyes« ne bo le pesem skupine Depeche mode, temveč resničnost.

A tudi resničnost ne bo več ista, so obljubljali, saj jo bo GG vsak trenutek obogatil z informacijami in povezami, v njegovi odsotnosti pa bo delovala revno, osiromašeno. GG bo spremljal športnike in avanturiste, intelektualce in zabavljače, bo prvi in najboljši, so zagotavljali. Pritrjevale so tehnološke vile sojenice in GG-ju napovedovale sijajno usodo ter uspeh brez primere. A le vsaka trinajsta med njimi je imela prav, ko je opozarjala, da bo njegova pot trnova, polna vzponov in padcev.

Nesrečno otroštvo

Da se te niso motile, se je pokazalo že leta 2011 ob njegovem prezgodnjem rojstvu, ko je bil težak kar 3,6 kilograme. »Preden ga predstavimo javnosti, ga je treba napraviti lažjega, vitkejšega«, so zabičali starši. V laboratoriju X so se trudili na vse pretege. Resda jim je uspelo zmanjšati njegovo težo, a to ni bilo dovolj. Enooki GG preprosto ni bil lep. »Oh, kako je grd!«, so vzklikale množice leta 2013, ko so GG-ja prvič poslali v svet.

A tudi tisti, ki jim je bilo vseeno za njegovo obličje, ga niso sprejeli, saj so se bali njegovih super moči. Še tisti, ko so prej slavili njegovo prerokbo, mu niso upali gledati v obraz. Njegov pronicljiv pogled je videl preveč, njegov spomin je bil popoln, zabeležil je tudi tisto, kar je prej lahko ostalo skrito.

»Lahko vam pomagam poiskati pot, lahko vas povežem na vsakem koraku, lahko sem pomočnik, kakršnega še niste imeli«. A prav nič ni pomagalo. Ljudje niso marali ovaduhov in GG-ja preprosto niso hoteli vzljubiti. »Ne maramo kamer«, so mu tedaj odgovarjali, čeprav se je kmalu izkazalo ravno nasprotno.

No, GG je vseeno imel nekaj prijateljev. Bili so mu zvesti, četudi so jih klicali glasshole in jim celo prepovedovali vstop v nekatere prostore. A bilo jih je premalo, da bi GG- uspelo preživeti.

 

Ambicioznim stvarnikom je postajalo jasno, da niso ustvarili čudežnega otroka, pač pa nezaželenega spačka. Po dveh letih mučne otroške slave so se mu javno odrekli, nesrečnega GG-ja umaknili z ulic in ga strpali nazaj v najtemačnejši kot Laboratorija X.

Živi mrtvec

Od takrat je bil GG le še tarča posmeha, primer slabe prakse. Njegova družina je medtem napredovala, začela je pisati pisati novo abecedo. GG-ja so iz Laboratorija X preselili v gnezdo (Nest), kjer so ga tolažili z obljubami o osupljivih povezavah, a do njih ni prišlo. Moral bo počakati, potrpežljivo čakati, saj so v vrsti pred njim premnogi drugi, bolj obetavni projekti.

GG Feniks

Le malo je znanega o koncu GG-jevega otroštva. Lansko pomlad so se širile govorice, da je postal vajenec, za katerega so se zavzeli v medicini. Tam naj bi služil kot priročen asistent, medicinska sestra in neopazna tajnica, ki pripomore k boljši oskrbi pacientov.

 

GG za delavce

 

Julija 2017 so iz Laboratorija X, kamor se je vrnil po počitnicah v Gnezdu, končno prišle spodbudne novice. GG bo znova zaživel! Ne več kot zabavljač za množice, ki ga nikoli ni marala, temveč kot obetaven pomočnik v raznovrstnih podjetjih, ki svojim delavcem želijo omogočiti sproten dostop do informirane, obogatene resničnosti, hkrati pa v delovnem procesu beležiti podatke in jih ažurno arhivirati.

GG bo svojo novo kariero začel v letalski industriji, obeta pa tudi v logističnem sektorju, v proizodnji nasploh, pri terenskih delih, in kot je dokazal že lani, tudi v medicini.

Srečni konec? Ne še. Nenazadnje je GG šele na začetku svoje »odrasle« kariere.

Viri: youtube.com, x.company, blog.x.company, lh3.googleusercontent.com​.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
26. julij 2017
3573
26. julij 2017
GG se vrača
Android