Google odvisnost?

Roni Kordiš 30. september 2013
/PublishingImages/google.jpeg

Ali smo odvisni od storitev, ki nam jih ponuja Google, je pogosto vprašanje, ki si ga zastavljam. Google je sinonim za najbolj uporabljani iskalnik na spletu, Gmail je servis za brezplačno elektronsko pošto, YouTube za nalaganje in pregledovanje video vsebin, Google Analytics za statistiko spletnih mest, Adwords je oglaševalska platforma, Google maps za iskanje geolokacij in navigacijo, Google Docs za dokumente v oblaku, Drive za shranjevanje datotek v oblak …

To je samo nekaj storitev, ki jih brezplačno ponuja Google in ki jih uporabniki spleta vsakodnevno uporabljamo. Sam uporabljam dnevno vse navedene storitve in interneta brez njih si ne znam predstavljati. Te storitve predstavljajo osnovo za moje delo.

V soboto se je zgodilo nekaj, česar nismo navajeni. Google in vse njegove storitve so bile nedosegljive pet minut (med 00:52 in 00:57) in v tem času se je, po poročanju medijev, zmanjšal promet na internetu za 40 %. V tistem času nisem bil na spletu, da bi lahko to v živo doživel, vendar pa se vsak od nas lahko spomni, kaj se zgodi, ko v službi zmanjka električne energije ali pa nastanejo problemi pri internetni povezavi. Elektrika in internet sta nam nekaj povsem naravnega, definitivno pa nismo navajeni, da Google ne deluje.

Natančnih informacij o tem, kaj se je zgodilo, Google ni predstavil javnosti, vendar se je ob tem marsikdo začel zavedati, da smo postali precej odvisni od njihovih storitev in na tem področju ranljivi.

Za navadnega uporabnika, ki uporablja Google samo kot iskalnik, se to nedelovanje ni poznalo in ga verjetno niti ni opazil. Za poslovne uporabnike, ki imajo vse storitve vezane na Google, pa se lahko tudi pet minut precej pozna. Na srečo ni zavladala panika, kar bi sicer pričakoval, so bili pa odzivi na Twitterju precej zanimivi – na srečo je Twitter deloval in komentarji so bili dokaj podobni komentarjem, ki si jih predstavljam, ko bo konec sveta. Google je sicer po manj kot minuti napako deloma odpravil, po petih minutah pa popolnoma saniral.

Po podatkih (vir) naj bi Google v teh petih minutah izgubil več kot 500.000 $ prihodkov. V ponedeljek, ko je imel podobne probleme Amazon, je vsaka minuta nedelovanja pomenila izgubo 66.240 $.

Ob teh dogodkih se je začelo pojavljati vprašanje, ki že dlje časa buri strokovno javnost. Google kot ponudnik vsebin in storitev nima stroškov s postavljanjem infrastrukture, temveč je to na strani telekomunikacijskih operaterjev, ki pa z vsebinami nikakor ne morejo konkurirati internetnemu velikanu. Že dlje časa se odvijajo debate v smeri, da bi moral Google sodelovati pri izgradnji infrastrukture, saj ima kot največji igralec na trgu od tega tudi največjo korist.

Si lahko predstavljate, da se zjutraj zbudite in da ne obstaja več Google in njegove storitve? Jaz si. In mislim, da bi bil prehod na druge storitve sicer malce mukotrpen, vendar bi se s časom tudi tega navadil. Kot sem se moral navaditi prehoda iz AltaViste in Webcrawler-ja na Google.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. september 2013
1863
17. marec 2014
Google odvisnost?