Google Project Glass – očala, brez katerih ne bomo znali živeti?

Roni Kordiš 24. september 2013
/PublishingImages/glass-explorer-edition.jpg

Lansko leto je Google, na konferenci I/O, predstavil projekt Google Glass, s katerim se je podal v svet nadgrajene resničnosti (augumented reality). Očala, prek katerih bomo uporabniki lahko opazovali, snemali, delili vsebine, poslušali svet na drugačen način, so sprožila mnogo debat o tem, ali takšne tehnološke naprave sploh potrebujemo.

Če se spomnim prvega iPhona, ki je prišel na trg in prinesel kopico novosti, so bila vprašanja, ki so se zastavljala potencialnim uporabnikom, precej podobna. Ali sploh potrebujem takšen mobitel, je bilo eno izmed najbolj pogostih. Odgovor je precej preprost. Pogled na število iPhone mobitelov, ki so sedaj na trgu, nam pove vse o tem, ali je bila odločitev Appla pravilna in ob pravem času.

Živimo v času, ko se stvari spreminjajo čez noč. Ko naprave, ki smo jih še včeraj uporabljali, niso več zanimive in si želimo boljše, hitrejše. Plačujemo najvišje hitrosti interneta, ki jih nikoli ne potrebujemo, imamo 150 programov na televiziji, ki jih nikoli ne gledamo. Vendar te stvari preprosto potrebujemo, ker so postale del nas. In tukaj ne govorim samo o ljubiteljih tehnoloških igračk, na splošno smo ljudje postali veliko bolj dojemljivi za tehnologijo, kot smo bili še pred 5 in več leti.

Google Glass projekt vse skupaj postavlja v malce drugačen kontekst. Če smo pred leti imeli mobitel ob ušesu in govorili prek njega, v zadnjih letih gledamo vanj in tipkamo po zaslonu, občutljivem na dotik. Naslednja faza je, da bomo svet opazovali prek njega, saj nam bo mobitel dal informacije o objektih, ki so pred nami, in tukaj se povezuje svet Google Glass-a s svetom mobitela.

Google Glass Explorer Edition

Google je ob pravem času odkril pravo tržno nišo, saj so očala že zdavnaj postala del našega življenja oz. obvezen dodatek, brez katerega si ne znamo predstavljati dneva. Tako, kot je to nekoč postal mobitel. Če se z očali poveže nadgrajena resničnost, ki nam bo dajala nove in nove informacije, po katerih hrepenimo, in nam bo to vse skupaj omogočalo hitrejšo komunikacijo, se bomo kaj hitro navadili, da imamo še nekaj različnih komand na očalih in drsnik, s katerim upravljamo z njimi.

Ali se bomo s temi očali ljudje med seboj še bolj oddaljili?

Tipično pivo s prijatelji v sedanjosti izgleda nekako takole. Vsak malce zamudi in to sporoči prek različnih komunikacijskih kanalov. Ko so prijatelji končno za mizo, enemu zazvoni mobitel, drugi tvita, tretji odgovarja na elektronsko sporočilo. Vendar ima mobitel eno čudežno funkcijo, na katero vedno znova pozabimo – lahko ga ugasnemo in v miru uživamo s prijatelji.

Ista zgodba je z Google Glass očali – če bomo želeli, jih bomo lahko uporabljali, lahko pa jih bomo preprosto izklopili in uživali v pogledu na svet, kot smo ga bili navajeni nekoč. Nam pa bodo ta očala omogočala stvari, katere smo sedaj pogrešali pri mobitelu.

Kakšna bo cena Google Glass očal?

V zadnjem letu je bilo veliko špekulacij glede cene očal. Cena, ki se je pojavljala, je bila nekje okoli 800 $. V zadnjih dneh je prišlo v javnost precej informacij, da naj bi konec leta, ko naj bi Google začel s prodajo očal, cena znašala okoli 300 $, kar pa je povsem sprejemljivo.

Kaj vse vsebujejo Google Glass očala?

  • prikaz na “leči” z ločljivostjo 640 x 360
  • 16 GB spomina
  • povezovanje prek Wi-Fi in bluetootha
  • zajem fotografij – 5 MP
  • zajem videa – 720 p
  • baterija – pri normalni uporabi naj bi zdržala cel dan
  • operacijski sistem Android

Google Glass očala ne bodo imela GPS-a, prav tako ne bo mogoče uporabljati SIM-kartic. Uporabniki, ki očala že nosijo, pa bodo lahko svoja očala preprosto nadgradili.

Sam že komaj čakam, da jih stestiram. Sicer bodo verjetno prvi koraki precej smešni in podobni prvim uporabnikom NMT-telefonov, ko pa se bo povečalo število uporabnikov in bodo ta očala postala nekaj vsakdanjega, bo tudi precej zanimivih vsebin, ki jih bomo ustvarili uporabniki. In vedno bomo imeli možnost pritisniti na gumbek “off”, ko se bomo vsega skupaj naveličali.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1175
17. marec 2014
Google Project Glass – očala, brez katerih ne bomo znali živeti?