Google Street View – tudi Slovenija prihaja na vrsto

Roni Kordiš 24. september 2013
/PublishingImages/GoogleStreetView.jpg
Google Street View je storitev, ki uporabnikom omogoča realističen pogled na kraje, kjer še niso nikoli bili, saj Google svoje zemljevide nagradi s podrobnimi posnetki. Google s svojimi vozili, ki imajo nameščene kamere za 360 stopinjsko snemanje, posname ulice in ceste, po katerih se vozila premikajo in kasneje vse to obdela. S tem omogoči uporabnikom, da raziskujejo in pregledujejo skrite kotičke mest, ki jih sicer ne bi niti opazili.

Med zanimivejše primere, ki jih je Google posnel, sodijo posnetki iz:

Amazonskega pragozda

Velikega koralnega grebena

Antarktike

Google se s svojo karavano vozil še ni pripeljal v Slovenijo, saj je informacijska pooblaščenka želela, da se upoštevajo kriteriji slovenske zakonodaje o varstvu osebnih podatkov (vir). Dokler Google ni sprejel zahtev, ki jih je podala, o obveščanju javnosti o snemanju, zakrivanju obrazov ter registrskih številk vozil, tudi ni bilo mogoče začeti s snemanjem. Na začetku se mi je njeno posredovanje zdelo precej nepotrebno, ampak ko sem pogledal celotno sliko in kaj vse se lahko vidi iz fotografij, pa se mi je zdela njena zahteva nujno potrebna. Vendar so se v tem času stvari spremenile tudi pri nas in očitno se je tudi Google strinjal z njimi.

7. maja je Nataša Pirc Musar na Twitterju objavila informacijo - Google bo začel snemati letos poleti, aplikacija bo nared v začetku prihodnjega leta. #GSV, kar pomeni, da je Google sprejel njene/naše pogoje in jih bo tudi upošteval. S tem se bo Slovenija pojavila na zemljevidu skupaj z ostalimi državami, ki so dovolile snemanje.

Sam sem imel pred leti precej podoben problem, ko sem želel narediti portal na spletnem naslovu parkiram.net, kjer bi objavljal fotografije napačno parkiranih vozil. Vsi se vsakodnevno soočamo z dejstvom, da vozniki parkirajo na parkiriščih za invalide, da parkirajo na pločnikih, na prehodih za pešče.. In ker imamo vsi mobitele, bi bilo vse skupaj precej preprosto – fotografiraš vozilo in na spletnem mestu oddaš fotografijo z naslovom, kje je vozilo napačno parkiralo. V kasnejši fazi sem imel v planu razvoj preproste aplikacije, ki bi sama pobirala GPS podatke in bi bilo vse skupaj avtomatizirano. Ker je registrska številka lahko osebni podatek (če gre za redko vozilo) in ker neupravičeno slikovno snemanje pomeni storitev kaznivega dejanja, sem prosil informacijsko pooblaščenko za mnenje o tem. Odgovor je bil precej pričakovan (vir) in tako sem opustil celoten projekt. Sprva sem bil sicer razočaran, kajti imel sem odlično idejo, vendar sem se zavedal, da se moja svoboda konča, kjer se začne svoboda drugega. In v Sloveniji imamo organe, ki so za to odgovorni in bi morali skrbeti za to, kar sem želel jaz početi.

Ko bo karavana Google vozil sredi poletja prišla v Slovenijo, bomo o tem obveščeni. Kar pa lahko pomeni tudi precej smešnih situacij, ki so nastale v svetu, medtem ko so snemali in jih uporabniki sedaj iščejo - 30 Compelling Photographs Taken By Google Street View.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1164
17. marec 2014
Google Street View – tudi Slovenija prihaja na vrsto