Googlova evropska mora

Alenka Selčan 28. september 2017
/PublishingImages/goole-19rd-hero.jpg

Za 19. rojstni dan svojega iskalnika, je Google priredil posebno zabavo. Klik na naslovno risbico vstopne strani uporabnika pripelje do kolesa sreče, ki postreže z devetnajstimi preprostimi igricami, med katerimi najdemo kačo, križce in krožce, PacMana, pa tudi kak kviz in celo dihalne vaje, če igra postane preveč razburljiva.

Tukaj si lahko ogledate igre.

Dihalne vaje pa bodo prav prišle tudi Googlovemu upravnemu odboru, nemi Abecedi iz ozadja, ki je poleti prejela račun v višini 2,4 milijarde evrov. To je višina kazni, ki je Google doletela po preiskavi Evropske skupnosti zaradi kršenja protimonopolnega zakona. 28. septembra se izteče rok, ko mora Alphabet predstaviti nov poslovni načrt delovanja, ki pa mora biti skladen z zakoni Evropske skupnosti, sicer bo za vsak dan kršitve moral plačevati dodatnih pet odstotkov svojega celotnega dnevnega zaslužka.

Evropska komisija za konkurenco z Margrethe Vestager na čelu je kar sedem leto pod lupo preučevala Googlove storitve, kot so Iskalnik, Nakupovanje in Google Play. Ugotovili so, da je Google zlorabljal svoj vpliv in skrbel za svojo tržno prevlado tako, da je v rezultatih iskanja ponujal lastno primerjavo nakupovalnih storitev ter tako onemogočal zdravo tržno konkurenco. Med žrtvami Googlove objestnosti smo bili bržkone vsi. Ko so uporabniki iskali izdelke za nakup, je Google namreč sistematično prikazoval svoje lastne povezave nad tistimi iz drugih spletnih mest za primerjavo nakupov, pa če so bile te za iskanje relevantne ali ne. Sumljivi so tudi pogoji delovanja operacijskega sistema Android, in še kup podrobnosti, ki so v nasprotju s tržnimi pravili Evropske skupnosti.

 

Google se iz zagate lahko reši tako, da tudi konkurentom omogoči oglaševanje svojih storitev in izdelkov na najbolj opaznih mestih, saj so ti doslej prišli na vrsto šele po četrti strani rezultatov. Eden od pogojev za oblikovanje enakih konkurenčnih pogojev je tudi, da Googlove ponudbe ne bodo subvencionirane s prihodki, ki jih prinaša oglaševanje z Google Ads. Skratka, Google se mora poleg finančne kazni odpovedati manipulaciji rezultatov v iskalniku in upoštevati načelo enake obravnave tekmecev.

Pa je Googlu res do tega? Kent Walker, generalni svetnik Goolove kalifornijske izpostave pravi, da se podjetje ne strinja z zaključki Evropske skupnosti in da resno razmišlja o pritožbi sodišču. Na obtožbo, da je Googlova zahteva, da morajo proizvajalci telefonov in tablic obvezno naložiti Googlove aplikacije, nepravična, je Walker že lani zagotovil, da brezplačni operacijski sistem Android ne ogroža konkurence. Opozoril je tudi, da lahko zahteve ES resno ogrozijo Androidovo odprtokodnost in nizkocenovno dostopnost, pa tudi nemoteno delovanje mobilnih naprav, ki delujejo na tej platformi.

Težko si je zamisliti, da četudi gre za rekordno kazen, je ta za Alphabet dokaj nizka. 2,4 milijarde evrov in pet odstotkov dnevnega zaslužka ni nekaj, kar bi Google spravilo na kolena. Če bi si resnično želeli, da Google spremeni način svojega delovanja, bi morala biti kazen precej višja. Mimogrede, po prvem četrtletju letošnjega leta se je Alphabet pohvalil z 22 % rastjo v primerjavi z istim obdobjem lani (tule si lahko ogledate Alphabetovo finančno poročilo za prvo četrtletje letošnjega leta)

Kako se bo Google odzval na evropsko moro, bo jasno že dan po praznovanju, dotlej pa o njegovi dokončni odločitvi lahko le ugibamo in še naprej vrtimo njegovo kolo naše sreče.

Viri: google.si/logos, google.com/doodles/, abc.xyz.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. september 2017
3670
28. september 2017
Googlova evropska mora