iPhone - šest let kasneje

Roni Kordiš 24. september 2014
/PublishingImages/iphone-sest-let-kasneje-hero.jpg

Pred par dnevi je minilo šest let, odkar sem po dolgotrajnem iskanju v Italiji končno kupil svoj prvi iPhone 3G. Še vedno se spominjam občutka, ko sem z navdušenjem odpiral škatlo, v njej našel dve Applovi nalepki, ki sem ju takoj nalepil na avto, in prvega pritiska na gumb, s katerim sem prižgal svoj nov telefon. Bila je povsem nova izkušnja in šele takrat sem razumel navdušenje prijateljev, ki so imeli telefone iPhone že pred menoj. Odprl se mi je nov svet, čeprav sem bil mnogo let pristaš znamke BlackBerry in me dotlej telefoni na dotik niso premamili oz. navdušili.

 

Preprost uporabniški vmesnik, ki se ne spreminja iz verzije v verzijo, in intuitivnost dotikov po zaslonu, s katerimi upravljaš iPhone, je prednost, ki jo ima Apple pred ostalimi proizvajalci mobitelov. Tudi to, da lahko brez uporabniških navodil začneš uporabljati njihove naprave, je nekaj, kar mi je všeč. In ko zamenjaš svoj iPhone z novejšo verzijo, je dovolj en klik in nanj preneseš vse nastavitve in aplikacije. Ko si enkrat v njihovem svetu, je težko najti kaj drugega, kar bi te tako navdušilo, da bi zamenjal in začel odkrivati druge mobilne operacijske sisteme in drugačne funkcionalnosti ostalih proizvajalcev.

Zame je bil nakup prvega iPhona vstop v nov svet v mobilni telefoniji, v katerega sem se ujel in ki ga še nisem zapustil. Prvemu je čez pol leta sledil iPhone 3GS, kasneje iPhone4 in iPhone 4S. Zadnje leto pa je moja družba in stalnica, brez katere si ne predstavljam dneva, postal iPhone 5S.

Glede na to, da tudi sicer uporabljam Applove naprave, sem bil marsikdaj označen kot “Apple fanboy” – navdušenec nad vsem, kar Apple predstavi, in lastnik vsaj treh naprav Apple. Slednje drži, vendar nisem povsem navdušen nad vsem, kar Apple predstavi. Tako je tudi z njihovim zadnjim mobitelom. iPhone 6, ki kljub temu, da prinaša precej novosti, da ima večji zaslon, kot so ga imeli predhodniki, da ima nov procesor in kup novih tehnologij, ki jih uporabniki želijo, mene ni tako navdušil, da bi se zanj postavil v vrsto in čakal nanj.

Logika podjetja Apple je bila dolga leta dokaj preprosta. Uporabniku so ponudili samo eno verzijo telefona, ki je bila bolj dovršena kot prejšnja, zraven so nadgradili programsko opremo in uporabniki smo menjavali telefone z velikim veseljem.

Sedaj ko so nam naenkrat ponudili dve verziji, pa sem nekako zmeden. Poleg tega se mi zdi velikost zaslona, ki so jo sedaj predstavili, precej velika. In tako kot je bil zame prehod z iPhona 4 na iPhone 5S zaradi dodatne vrstice ikon precej nenavaden, se tudi sedaj sprašujem, ali bom postal lastnik iPhona 6 ali pa bom raje počakal naslednjo verzijo, ki bo še veliko bolj izpopolnjena. Ko bom iPhone 6 prvič držal v rokah, bo odločitev precej bolj preprosta, kot je sedaj, ko samo razmišljam o tem.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2014
2215
29. april 2021
iPhone - šest let kasneje
iOS