Informacije, ki jih skriva vaš mobitel

Roni Kordiš 24. marec 2014
/PublishingImages/varnost-mobitel-hero.jpg

V zadnjem času so mediji polni informacij o tem, da večino sodobnih komunikacij nadzorujejo velikani, kot so NSA, CIA in ostale službe, ki jim takšne informacije pridejo prav in jim pomagajo pri njihovem poslanstvu. Primer Snowden je precej razburkal javnost in nam predstavil drugo plat sveta, ki ga do sedaj še nismo poznali, saj smo zgolj domnevali, da obstajajo institucije, ki nadzorujejo vse, kar se dogaja na internetu.

Uporabniki, ki prek medijev spremljamo takšne informacije, postanemo prestrašeni, predvsem pa se začnemo zavedati, da je na spletu zelo malo zasebnosti. Da vedno obstajajo višji interesi, ki posežejo v naše pravice, in da smo uporabniki lahko zgolj anemični opazovalci ali pa moramo povsem spremeniti svoje navade.

Če želimo spreminjati navade, je najboljše, da jih začnemo spreminjati najprej pri sebi in pri tistih napravah, ki jih največ uporabljamo. Definitivno v to kategorijo sodi mobitel, ki nam služi kot multifunkcijska naprava in v katerem imamo shranjene kontaktne podatke o svojih prijateljih in poslovnih partnerjih, takšne in drugačne fotografije, PIN-kode za različne kartice, ki jih shranjujemo pod čudnimi imeni, davčne številke, vso elektronsko komunikacijo prek službene in zasebne elektronske pošte, dostope do različnih portalov, ki za to potrebujejo uporabniško ime in geslo, dostop do Skypa in Facebooka, v končni fazi pa imamo na telefonu shranjene tudi certifikate, s katerimi dostopamo do samega elektronskega bančništva ...

Vse to in še več skriva naš mobitel, ki ga imamo vedno s seboj in ga postavimo v lokalu na mizo, ko gremo na stranišče, ga pustimo na mizi v pisarni, ali pa ga pustimo na plaži, ko skočimo v morje. Predstavljate si, da pride mimo nekdo, ki začne brskati po vaših podatkih, ki jih skrivate v svojem mobitelu. Ni prijetno, kajne?

V takšnem primeru imam vseeno rajši, da imajo dostop do mojih podatkov obveščevalne službe, kot pa da ima dostop do mojih informacij sodelavec ali pa naključni mimoidoči, ki izkoristi mojo nepozornost in lahko te informacije izkoristi sebi v prid.

Že od nekdaj sem imel navado, da sem pazil na svoj mobitel. Od prvega mobitela, Ericssona GA628, uporabljam PIN-zaščito, ki onemogoča, da bi nekdo uporabil mojo SIM-kartico v drugem telefonu. Na srečo so tudi mobilni operaterji zelo odzivni in takšne primere zelo hitro rešijo s tem, da SIM-kartico izključijo iz omrežja.

 

Ko sem začel uporabljati svoj prvi iPhone 3G, sem vključil tudi zaklepanje zaslona, ki mi omogoči ravno to zasebnost, na katero sem opozarjal zgoraj. Namreč, če je nastavljeno avtomatsko zaklepanje zaslona s kodo, potem je verjetnost, da bo nekomu uspelo priti do vsebine, ki je shranjena na mobitelu, zelo majhna. V tem primeru mobitel postane neuporaben, saj tisti, ki bi ga odtujil, nima dostopa do naših podatkov in nam torej ne more povzročiti škode. Tudi proizvajalci mobitelov so ugotovili, da ljudje izgubljajo svoje mobitele, in so zato ponudili že pripravljene aplikacije – Apple ima aplikacijo Find my iPhone, ki pride prav ravno v primeru, ko nekje pozabimo svoj mobitel. Vendar moramo v tem primeru imeti vključen tako prenos podatkov kot tudi GPS. Prav tako pa obstaja funkcionalnost Remote Erase, ki poskrbi, da prek oddaljenega dostopa izbrišete vse podatke, ki jih imate na svojem mobitelu.

Če se začnemo počasi zavedati, da so dostopi do informacij, ki jih hranimo na mobitelih, zelo lahko dostopni, potem lahko to spremenimo in s tem onemogočimo naključnim ljudem dostop do teh informacij.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. marec 2014
1995
29. april 2021
Informacije, ki jih skriva vaš mobitel
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8