Intelova nova obzorja (2. del)

Alenka Selčan 16. januar 2018
/PublishingImages/intel-ces-2018-hero.jpg

Umetna inteligenca, nevromorfno in kvantno računalništvo

Zaradi zahtevnih računalniških procesov, ki jih terjajo navidezna resničnost, avtonomna vozila, droni in druge, podobno prelomne tehnologije vse bližje prihodnosti, se Intel intenzivno ukvarja z razvojem umetne inteligence in nevromorfnega računalništva.

 

Liohi

Liohi je poskusni, samoučeči se nevromorfni čip, ki zaradi uspešnega posnemanja delovanja nevronov dosega boljše rezultate v strojnem učenju, za kar pa hkrati porabi manj moči. Liohi je pomembna odskočna deska za internet reči. Napravam omogoča večjo avtonomnost in prilagodljivost, saj osveževanje podatkov poteka ves čas. Kot zagotavljajo pri Intelu, Liohi dosega precej boljše in hitrejše rezultate od trenutno obstoječih podobnih tehnologij nevronskih mrež.

49-kubitni čip je tu

Komaj lansko jesen smo se čudili najavi Intelovega 17-kubitnega čipa in že je dosežen nov, nepredstavljiv mejnik v kvantnem računalništvu: Intelov 49-kubitni čip, s katerim bo prenos 1 TB podatkov, ki ga zahteva True View, tekel kot namazan, da ne govorimo o avtonomnih vozilih in dronih, ki jih je Krzanich predstavil v nadaljevanju prireditve.

Samovozeči se avtomobili letijo v nebo

O tem, da avtonomna vozila nujno potrebujejo prvovrstno, varno in dostopno tehnologijo, ni nobenega dvoma. Intel v sodelovanju s podjetjem Mobileye razvija sisteme, ki bodo omogočali, da bomo volan brez skrbi prepustili vse pametnejšim strojem.

 

Mali droni, veliki droni

Skoraj ni znanstvenofantastičnega filma, kjer avtomobili ne bi leteli po zraku. In res, čemu bi se vozili zgolj po cestah, ko pa je nad nami prazno nebo, se je vprašal tudi Krzanich in v odgovor na oder pripeljal Volocopter, prototip letečega taksija.

 

Ob vsem tem se zdi svetlobni šov, ki so ga na CES-u znova priredili Intelovi Utrinki − drončki Shooting Star, nič posebnega. No, a tudi ti so napredovali, saj zaradi napredkov v umetni inteligenci in senzoriki od zdaj znajo plesati tudi v zaprtem prostoru.

 

Viri: intel.com, youtube.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. januar 2018
3821
16. januar 2018
Intelova nova obzorja (2. del)