iOS vs Android

Roni Kordiš 24. oktober 2013
/PublishingImages/android_ios_hero.jpg

Blagovne znamke imajo velik vpliv na nas in naša življenja, čeprav si to neradi in težko priznamo. Različna obdobja v našem življenju so zaznamovale različne blagovne znamke. Med znamkami je od nekdaj obstajalo rivalstvo, ki smo ga pomagali soustvarjati uporabniki produktov in storitev s tem, da smo zagovarjali in branili svojo opcijo.

Samo nekaj primerov iz preteklosti, ki nas bodo spomnili na znamke, ki smo jih malikovali pred leti:

  • fotografija: Nikon – Canon
  • računalništvo: PC – Mac
  • mobilna telefonija: Nokia – Sony Ericsson
  • pijača: Union – Laško, Coca Cola – Pepsi

V sedanjosti so se razmere malce spremenile. Strojna oprema je bolj ali manj enaka – v nekaterih primerih je celo proizvajalec strojne opreme isti, vendar se naprave razlikujejo po operacijskem sistemu, predvsem pa po funkcionalnostih, ki jih omogočajo. Tukaj ne mislim zgolj na mobitele, ampak na različne naprave, ki jih vsakodnevno uporabljamo.

Če je nekoč veljal mit, da so naprave iz Nemčije najboljše, se sedaj to spreminja. Ko kupujemo nov televizor, nam je povsem nepomembno, ali je proizvajalec iz Nemčije ali Koreje – v končni fazi želimo najboljšo napravo za najnižjo možno ceno. Znamka televizorja nam ne pomeni več veliko, veliko pa nam pomeni, da ima televizor vse funkcionalnosti, ki smo si jih želeli.

Seveda še vedno obstajajo pristaši blagovnih znamk, ki ne zamenjajo svoje blagovne znamke za katerokoli drugo in so ji zvesti že dolga leta. Ti pristaši so znamkam ponavadi zvesti tudi zaradi vložka v naprave (fotografi, oblikovalci) in navajenosti na določene znamke. Nekako si ne znam predstavljati, da bi fotograf zamenjal vso svojo opremo (vredno nekaj 10.000 EUR) za opremo drugega proizvajalca, ker bi bil to trenutni trend, ali ker bi dal konkurent na trg boljši produkt.

Tako pridemo do “svete vojne”, ki velja tudi na področju mobitelov v zadnjem času. Če je bil pred leti operacijski sistem na mobitelu povsem nepomembna stvar, je v zadnjih letih to precej pomemben faktor pri nakupu novega mobitela.

Ali je boljši iOS ali Android, je pogosto zastavljeno vprašanje, ki ga slišim v družbi.

Moj odgovor je povsem preprost – ne vem in mi je že dolgo časa vseeno. Vsak uporabnik lahko zase najde prednosti enega ali drugega operacijskega sistema. Odvisno je predvsem, kaj uporabnik hoče.

 

To vprašanje je precej podobno vprašanju, kot sem ga pred leti velikokrat slišal – kakšen računalnik naj si kupim. Odgovor je bil zelo preprost, ko sem dobil odgovor na vprašanje – zakaj se bo računalnik primarno uporabljal. Precej podobno je pri operacijskem sistemu mobitela. Nekaterim uporabnikom ugaja odprtost operacijskega sistema (Android), da si lahko sami nastavljajo stvari, drugim uporabnikom pa več pomeni varnost, ki jo dobijo z zaprtim operacijskim sistemom (iOS). Nekateri imajo radi brezplačne aplikacije, drugim je vseeno, če jih plačajo. Nekateri uporabniki imajo radi strojno opremo različnih znamk (HTC, Motorola), drugi pa prisegajo na eno znamko (Apple).

Podjetja se seveda tega čedalje bolj zavedajo in posledično je njihov vložek v marketing lahko precej manjši, kot je bil pred leti, saj smo uporabniki blagovnih znamk postali njihovi ambasadorji in jih podpiramo, kljub temu, da nas kdaj pa kdaj razočarajo.

Sam sem uporabnik Apple izdelkov že precej let. Težko bi zamenjal operacijski sistem svojega mobitela iz preprostega razloga – ker imam bolj ali manj vse stvari, ki jih potrebujem, na njem v natančno določenem redu, ki mi pomaga pri mojem delovnem procesu.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. oktober 2013
1901
13. november 2013
iOS vs Android
iOS, Android