Jahanje na valu uspeha - primer igre 2048

Roni Kordiš 9. april 2014
/PublishingImages/flappy-val_uspeha-hero.jpg

V internetnem svetu se stvari dogajajo precej hitreje, kot smo sicer navajeni v naših življenjih. Nekaj, kar je bilo včeraj uspešnica, jutri ne bo več obstajalo. In nekaj, za kar smo bili včeraj prepričani, da ne bo nikogar zanimalo, danes zanima vse, vsi govorimo in pišemo o tem.

O fenomenu igrice Flappy Bird sem pisal pred časom. Ko je njen avtor, Dong Nguyen, odstranil igrico iz iTunes trgovine, se je pojavilo zelo veliko število njenih klonov – s podobnimi imeni, s podobno mehaniko, predvsem pa z enakim konceptom. Ali je kateri od teh igric uspelo ponoviti uspeh Flappy Birda?

 

Zgodbe se vedno znova ponavljajo. Tudi najnovejša spletna uspešnica - igrica 2048, ki jo je naredil Gabriele Cirulli, je v zelo kratkem času navdušila internetni svet. Ne samo navdušila, dobesedno vsepovsod je prisotna že zadnjih nekaj tednov in ljudje med seboj tekmujejo, kdo bo nabral več točk v sestavljanju številk v 4x4 velikem kvadratu.

Kljub temu, da vse skupaj izgleda povsem preprosto, temu ni tako. In prav tako, kot se je zgodilo pri Flappy Birdu, je sedaj na voljo neskončno število aplikacij za vaše mobitele, ki so precej podobne osnovni različici igre 2048. Ali bo kateri od teh izpeljank uspelo ponoviti uspeh osnovne različice?

 

V svetu interneta je jahanje na valu uspeha precej pogost pojav in je vsem zelo dobro poznan. Nekdo naredi uspešen produkt in potem se v zelo kratkem času pojavijo različice ali celo kloni, ki so skoraj enaki, vendar imajo izboljšane določene funkcionalnosti.

Ko je postal Facebook popularen in je dnevno pridobival tisoče uporabnikov, je nastalo cel kup njegovih klonov, ki so bili bolj nišno usmerjeni. Ali je kateri od njih preživel? Sam se ne spomnim nobenega.

Tudi v Sloveniji potekajo stvari po precej podobnem principu. Ko je spletni servis Digg doživljal svoj vrhunec, se je v Sloveniji pojavilo vsaj 5 njegovih klonov. Vendar ni nihče preživel na dolgi rok.

Zakaj bi torej nekdo bil kreativen in se poglobil v vse skupaj, če pa lahko zelo preprosto skopira koncept, ga dodatno obogati in se potem hvalisa z njim? Verjetno ravno iz razlogov, ki sem jih omenil zgoraj. Vsi se spomnimo originalov, le redki se spomnijo klonov. In če je od nekdaj veljalo, da ideja brez realizacije ni nič vredna, bi bilo mogoče smiselno, da se začnemo zavedati, da so ideje pomembne – če jih realiziramo in če se razlikujejo od tistega, kar že poznamo in kar že obstaja.

Flappy Bird in 2048 sta dosegla svojo slavo in njuna ustvarjalca bi lahko jahala na valu uspeha. Vendar sta se oba odločila drugače in ju ni potegnilo v ta vrtinec. Ostali, ki so brez idej, so preprosto skopirali njuni ideji in sedaj poskušajo zajahati ta val. Na žalost, ne bo jim uspelo!

Vir fotografij: istockphoto.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
9. april 2014
2009
29. april 2021
Jahanje na valu uspeha - primer igre 2048
Android, iOS