Kaj je tvoj smoter, človek

Alenka Selčan 6. junij 2017
/PublishingImages/mit_hero.jpg

Konec maja je Zuckerberg znova pritegnil pozornost. Ne, tokrat ni šlo za izdelek, s katerim je omrežil svet in ki ga je katapultiral med najbogatejše Zemljane, ne nova tehnologija za pobeg v druge resničnosti. Tokrat je Zuckerberg presenetil z govorom, ki ga je imel pred letošnjimi diplomiranci Harvarda, v katerem je med drugim izpostavil, da tehnologija in avtomatizacija ukinjata številne službe. Izziv, s katerim se bo morala soočiti ta generacija, je napredek celotne družbe, a ne le z ustvarjanjem novih delovnih mest, temveč z ustvarjanjem novega smisla, novega smotra, pravi Zuckerberg.

Videti je, da tega mladega moža Jezusovih let vse bolj pesti 64 milijard dolarjev, na katerih sedi, še bolj pa revščina, s katero se spopada vse več ljudi. Čeprav del svojega denarja zavzeto preusmerja v dobrodelne namene, mu postaja jasno, da današnja porazdelitev kapitala ne vodi v tako krasno prihodnost človeštva tretjega tisočletja.

Kot rešitev iz starih spon bivanja in revščine je pred harvardskim občinstvom izpostavil možnost univerzalnega temeljnega dohodka (UTD), za uvedbo katerega bi sredstva priskrbeli prav bogataši, kot je on sam. Takšna finančna blazina bi ublažila statusne razlike, razprla možnosti delovanja in razvoj idej tudi tistim, ki si danes tega ne morejo privoščiti.

 

Zamisel o UTD-ju ni nova in čeprav se je v začetkih marsikomu zdela povsem nemogoča, po svetu že vznikajo številni poskusni projekti, ki dokazujejo ustreznost takšne rešitve. Ne gre le za sanje lenuhov, revnih in izkoriščanih, saj se za UTD zavzemajo tudi različne politične opcije, vse več držav (od Nizozemske, Finske, Kanade pa do vse do Indije in Ugande) pa ga že preizkuša na manjših skupnostih.

Že pred Zuckerbergom se je v prid tovrstne prerazdelitve kapitala zavzemalo tudi nekaj tehnoloških veljakov Silicijeve doline. Med pomembnejšimi akterji za uvedbo UTD-ja sta Elon Musk, ki pravi, da bo s pospešeno avtomatizacijo nekakšna oblika UTD-ja nujna, in pa Sam Altman, direktor pospeševalnika Y Combinator. Po njegovi zaslugi bo sto družin v Oaklandu (ne glede na njihov prejšnji ekonomski status) kar pet let brez obveznosti mesečno prejemalo okoli 1500 ameriških dolarjev. Raziskava naj bi pokazala, kako bi ljudje spremenili svoje življenjske navade, ko jim ne bi bilo treba več skrbeti za zdrs na socialno dno.

MIT ugotavlja, da je prav 2017 leto, ko se bo uvedba UTD-ja zazdela smiselna poteza tudi tistim, ki imajo moč za njegovo uresničitev. Z vznikom četrte industrijske revolucije in umetne inteligence so namreč prvič ogrožena tudi številna delovna mesta tako imenovanih belih ovratnikov, pa naj gre za zavarovalniške agente, ekonomiste ali odvetnike. Na lanskem Svetovnem ekonomskem forumu v Davosu so napovedali, da bo z dokončno implementacijo Industryja 4.0 vsaj petina prebivalstva ostala brez služb, odstotek pa bo najbrž še večji. Prav zato so rešitve, kot je UTD, vredne temeljitega razmisleka.

 

A kakšno bo življenje, ko za preživetje ne bo več treba hoditi v službo? Če sta bila do zdaj služba in denar tisto, kar je osmišljalo življenja premnogih slehernikov, kaj bo njihov smoter v dobi, ko bodo namesto njih delali roboti in umetna inteligenca? Tehnologija nas bo morda razbremenila težaškega, odtujenega dela in nam odprla možnost drugačnega življenja, ne bo pa nam odgovorila na najbolj vztrajno vprašanje človeštva: »Kaj je tvoj smoter, človek?«

Viri: facebook.com, technologyreview.com, businessinsider.com, wgbh.com, Y Combinator.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
6. junij 2017
3484
6. junij 2017
Kaj je tvoj smoter, človek