Kaj se zgodi z našimi podatki na internetu, ko umremo?

Roni Kordiš 24. september 2013
/PublishingImages/zakopan-prenosnik.jpg

Vsak od nas ima kreirane uporabniške račune na različnih spletnih servisih, ki jih uporablja – Facebook, Twitter, Instagram, Dropbox … Na računalniku imamo naložene certifikate, prek katerih dostopamo do spletne banke, pa kreirana uporabniška imena, prek katerih pregledujemo mesečno porabo pri svojem mobilnem operaterju. Če imamo spletno mesto, potem imamo omogočen FTP-dostop, prav tako imamo kreirana uporabniška imena in gesla za dostop do elektronske pošte.

Vse te podatke poznamo samo mi in jih ne delimo z nikomer. Pogosto se nam zgodi, da jih celo sami pozabimo in jih potem s pomočjo zahtevka za povrnitev gesla dobimo povrnjene na elektronsko pošto. Vendar, če nimamo dostopa do te elektronske pošte, nam to nič ne pomaga in je dostop do spletnega servisa onemogočen.

Kaj se zgodi z našimi podatki na internetu, ko umremo?

Sam sem že večkrat razmišljal, kaj bi se zgodilo z vsemi mojimi podatki na internetu, če bi doživel nesrečo oz. če bi umrl nenadne smrti? Podatki ostanejo na internetu za vedno oz. dokler se ne ukine spletni servis, vendar dostopa do teh podatkov nima nihče. Torej bi ostali moji profili na družbenih omrežjih še vedno odprti in bi mi “prijatelji” čestitali vsako leto za rojstni dan in me vabili na dogodke, čeprav bi bil jaz že nekaj let pod zemljo? To je precej kruta realnost, vendar jo vsako leto doživljam pri kolegu, ki je nekaj let že mrtev. Nihče nima dostopa do njegovega Facebook profila, da bi lahko zaprl račun ali pa vsaj onemogočil pisanje na njegov zid.

Ali obstaja rešitev, da do takšnih situacij ne bi prihajalo? Da bi lahko nekdo izbrisal ali zaprl naše račune po naši smrti? Ali bi zaupali spletnemu servisu, ki bi hranil vse te vaše podatke?

Na spletu sem našel kar nekaj takšnih servisov, vsi po vrsti so precej komplicirani, vendar delujejo po istem principu. Pri njih shraniš svoja gesla in pooblastiš nekoga, da ima dostop do tvojega računa. S tem omogočiš ponudniku storitve dostop do vseh podatkov, kajne? Lahko ponudnikom takšnih storitev dovolj zaupamo, je vprašanje, ki se mi zastavlja v tem primeru.

Druga rešitev, ki je precej bolj preprosta in precej bolj domača, je svinčnik in papir, kamor zapišeš svoje dostopne podatke in jih daš hraniti notarju ali pa v domači sef, če je seveda na voljo. Vendar zopet obstaja dvom. Kaj se zgodi, če spremeniš gesla? Ali boš vedno znova popravljal zapisano?

Kaj torej storiti v takšnem primeru?

Naj uporabljam enako uporabniško ime in geslo za vse dostope na internetu?

Močno odsvetujem – čeprav sem prepričan, da večina uporabnikov interneta počne ravno to?!

Zapisovanje podatkov o dostopih v “črno knjižico”?

Precej boljša rešitev, vendar vseeno ne dovolj varna. Razen, če je ta knjižica nekje na varnem.

Zapisovanje podatkov v mobitel in zaščiteno z geslom, ki ga pozna samo najbližja oseba, oz. tista oseba, katera bi vedela, kaj naj stori s podatki?

Veliko boljša rešitev kot prejšnji dve, vendar je vseeno previdnost, da izbrišemo te podatke, ko gre naš mobitel na servis in da prenesemo podatke, ko menjamo mobitel. V sedanjih časih je to tudi najlažja rešitev, saj smo v primeru mobitela bolj ali manj zvesti eni znamki in je mobitel naš spremljevalec, kamorkoli gremo.

Meni osebno je vseeno, kaj se bo dogajalo z mojimi podatki na internetu po moji smrti, saj se zavedam, da digitalno sled puščam povsod. Prav tako se zelo dobro zavedam, da so podatki, ki jih objavim na internet, tam “za vekomaj”. Vendar se tudi zavedam, da ne puščam preveč osebnih sledi – na Facebooku nimam objavljenega rojstnega dneva, torej mi čestitajo samo res pravi prijatelji, ki vedo, kdaj imam rojstni dan in ne vsi, ki so na Facebooku. Dostope do raznih spletnih mest imam shranjene v mobitelu, vendar dvomim, da bo kdorkoli drug ustvarjal vsebine, ki jih ustvarjam; službene stvari pa imam shranjene tako, da imajo dostop do njih tudi vsi ostali.

Če o tem, kaj se zgodi z našimi podatki po smrti, razmišljaš vnaprej, lahko predvidiš večino scenarijev in poskrbiš, da ne bo nastala škoda oz. da bodo osebe, ki morajo poznati podatke o dostopih, te dostope tudi dobile.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1162
17. marec 2014
Kaj se zgodi z našimi podatki na internetu, ko umremo?