Kako pametni dom vsaditi v žensko srce (2. del)

Renata Anžič Trtnik 1. avgust 2019 Čas branja članka: 8 min
/PublishingImages/pametni-dom2-anzic-jul19-hero.jpg

Če smo se v prejšnjem članku ozrli v preteklost, se dajmo v tem v prihodnost. Kam vse se bo zalezel koncept pametnega doma, bo pokazal čas. Odprtost uporabnikov narekuje razvoj, prav tako pa tudi razvoj spodbuja uporabnike k rabi. Proces poteka v obe smeri.

Navade se spreminjajo

Nekje so družbe bolj odprte za novitete, drugje potrebujejo več časa, da zaupajo ali se navadijo na drugačno razmišljanje. Mlade generacije spreminjajo svoje življenjske navade. V zahodnem svetu ima v lasti nepremičnino manj kot 30 odstotkov milenijcev. Menda jih lastništvo niti ne zanima, saj razmišljajo in delujejo globalno. Enako se otepajo lastnih avtomobilov. Hitro živijo, hitro se premikajo, niso vezani na en kraj ali službo. Podobno se nakazuje tudi pri nas.

Zato se ideja pametnega doma že seli tudi v nelastniška stanovanja. V tujini že snujejo najemniške soseske, kjer bodo v stanovanjih tehnologije pametnega doma. Opazujejo in analizirajo navade najemnikov in njim prilagajajo potrebe in tehnologijo. Zagotovo se v določeni meri uporaba pametnih tehnologij razlikuje med mladim najemniškim parom in družino, ki bo verjetno vsaj eno generacijo preživela v lastnem domu.

Kaj pa imajo skupnega tako ženske kot moški, tako starejše kot mlajše generacije pri konceptu pametnega doma? Pomisleke. Vsaj na začetku, dokler ne zavzamejo stališča.

Poglejmo, kje se oglasijo zadržki?

# Zasebnost – lahko o njej sploh še govorimo? Da, bojimo se sindroma velikega brata. Si res želimo na stežaj odpreti virtualna vrata svojega doma in se odpovedati nasvetejšemu – lastni intimi in zasebnosti? Si lahko škodimo s preveč pametno tehnologijo? Zavedati se je treba, da so tudi razvijalci uporabniki, da tudi oni premišljujejo podobno. Torej, če se dobro poučimo, potem bomo znali postaviti meje in povedati, do kje nam pametna tehnologija služi in od kje naprej je za nas prevelika cena v smislu odpovedi zasebnosti.

Bodo naši osebni podatki in podatki o naših življenjskih navadah nekomu na vpogled? Zagotovo so skušnjave marsikdaj velike, vendar v vsaki situaciji pomaga, da se postavimo v čevlje drugega. V mislih imam predvsem spremljanje dejavnosti otrok prek kamere. Niti predstavljati si nočem, kako grozno bi se počutila sama, če bi me starši kontrolirali na vsakem koraku, kar se danes prepogosto dogaja. Odraščanje je del razvoja, zaupanje v lastno vzgojo in otroke pa pomemben del najožjega kroga ljudi – družine. To je zgolj le en primer, ki pa morda ponudi razmislek še v kakšnem drugačnem kontekstu.

# Odvisnost št. 1 – Biti v nenehnem stiku s pametnim telefonom in upravljati pametne naprave je poleg olajšanja tudi podrejenost napravam oziroma stanje, ko nam te lahko začnejo preveč krojiti življenje, preveč postanemo zasvojeni z njimi. Samodisciplina in podrejenost tehnike nam in ne obratno je prava pot.

# Odvisnost št. 2 – V tem primeru imam v mislih predvsem odvisnost od proizvajalca opreme in servisa. Več ko imamo tehnologije v domu, več možnosti je lahko za zaplete. In bolj kot je sofisticirana ali nekaj povsem novega, bolj se na začetku lahko pojavljajo izzivi z uporabo. Ni pa nujno. Vendar pomislek je na mestu. Če potegnem vzporednice, tudi pri zelo naprednem avtomobilu z zapleteno tehniko in veliko elektronskimi funkcijami seveda večkrat prihaja do motenj ali okvar kot pri zelo preprostih avtomobilih.

# Zanesljivost delovanja – Si predstavljate, da se vrnete domov, kjer v lastni dom vstopite tako, da naslonite prst na pametno napravo za prepoznavo vašega prstnega odtisa. In se ne zgodi nič. Ne morete v hišo ali stanovanje. Tehnika odpovedala pokorščino. Kličete servis, ta ne dela, ker je nedelja ali pa praznik. Drugi primer: Imate ogromno panoramsko okno, rolete ali žaluzije pa na daljinsko upravljanje prek pametne naprave (mobilnik, tablica ...). So tako težke, da se jih ne da dvigniti na »primitiven« način, ročno, fizično. Ob dejstvu, da imate nastavljeno komando, da se dvignejo same ob sončnem vzhodu, te pa so še vedno trmasto spuščene tudi ob enih popoldne, je jasno, da jo je pač zagodla tehnika. »Halo, servis?« (ta točka se močno prekriva s prejšnjo). Takšnih in podobnih primerov je še veliko.

# Izgubljanje lastne identitete – Ko se enkrat »oženite« s tovrstno tehniko in ponudniki, vas bodo morda »komandirali« po svoje. Skušali vam bodo prodati kup potrebnih ali nepotrebnih tehnikalij. Sugerirali vam bodo, brez česa sploh ne morete (pre)živeti, da ste še edini, ki tega ne uporabljate. Stopite korak nazaj: vi in samo vi ste tisti, ki veste, kaj potrebujete, da si boste olajšali življenje na dnevni ravni, in boste to tudi povedali. In koliko tega potrebujete. Sicer pa obstaja nekaj prijetnih funkcij, ki pri vsiljivcih delujejo: blokiraj, unsubscribe, spam ...

# Stroški – Preden si v valu navdušenja naprtimo hudiča in pol od vse te pametne pomoči, nikar ne pozabimo izmeriti globine denarnice. Ja, luštno je imeti take vrste pomoč, vendar ne pozabite ob stroških nakupa premisliti tudi o stroških vzdrževanja in servisiranja (povezuje se z odvisnostjo št. 2).

 

Ne bojmo se nepoznanega

Zagotovo obstaja še kak pomislek, tu je le nekaj pomembnejših, ki naj pomagajo pri razmisleku o tem, kaj potrebujemo, kako se tega lotiti, koga izbrati, ki nam bo takšne tehnične rešitve omogočil, koliko smo pripravljeni v pametni dom vložiti in koliko bomo dovolili, da nam to olajša življenje in ne poseže preveč v intimo.

Začnimo z manjšimi koraki. Tako se bomo lažje znašli, sproti pa se bo tudi pokazalo, ali želimo od osnovnih pripomočkov napredovati k zahtevnejšim. Če se vrnem k ženskemu pogledu, pa smo ponavadi ženske tiste, ki smo pri tehničnih zadevah bolj glas razuma, saj nas ne tako močno fascinirajo kot moške, torej lahko preprečimo kak nepotreben izlet v neznano. Ne bojmo se napredka, prihodnosti, ki resnično prodira v naš vsakdan in domove. Sporočilo je, da jo sprejmimo v življenje po racionalnem premisleku in po dejanskih potrebah.

Da bo začetek lažji ...

Saj poznate občutek, ko te najprej preplavi vročina, kot da je po vas stekla lava, nato vas mrazi, stiska v grlu, želodcu ... ker niste prepričani, ali ste v jutranji naglici pred odhodom na pomemben sestanek izklopili likalnik. Ali zaprli okna, napovedane pa so plohe.

Pametna vtičnica in senzor za okna in vrata sta le dva izdelka, ki sta dober primer, kako si močno olajšamo takšne situacije, ko nismo prepričani. Klik na funkcijo na našem pametnem telefonu in problem je rešen! Še več o napravah za pametni dom in kako si lahko z njimi poenostavimo življenje, pa najdete tukaj.

Preberite še: https://tehnik.telekom.si/kolumne/kaj-pa-ti-si-odvisen.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. avgust 2019
4775
1. avgust 2019
Kako pametni dom vsaditi v žensko srce (2. del)