Kakšna gesla pa vi uporabljate?

Roni Kordiš 24. september 2013
/PublishingImages/600_geslo.jpg

Ste kdaj pomislili, koliko dostopov, kjer morate vpisati svoje uporabniško ime in geslo, imate na spletu? Če ste povprečni uporabnik, potem imate geslo za vse dostope enako. Z istim geslom dostopate do spletne banke, do vašega Facebook profila, elektronske pošte, do službenega računalnika, kot tudi do vseh ostalih storitev, ki jih uporabljate. Velika verjetnost je, da je vaše geslo sestavljeno iz vašega imena ali priimka, imena vašega otroka, partnerja ali hišnega ljubljenčka, kateremu ponavadi, če sistem zahteva tako, na koncu dodate še številke – ponavadi rojstni datum ali PIN-kodo bančnega avtomata.

Se strinjate s tem in ste zdaj pomislili, da je vaše geslo sestavljeno natanko tako?

Geslo ugibanje

Če si na omenjen način izberemo geslo, potem obstaja možnost, da nekdo, ki nas pozna, lahko z nekaj poskusi pridobi dostop do naših storitev. Ali drugače povedano – če se vpisujemo na spletu, sistem od nas zahteva tudi elektronski naslov. In v primeru, ko nekdo pozna naše geslo in dostopa do našega elektronskega naslova, lahko dostopa tudi do vseh ostalih storitev, za katere smo dobili elektronsko sporočilo o uspešnem vpisu.

Izbira gesla je zelo pomembna, predvsem pa si mora vsak uporabnik sam izbrati system, po katerem bo zase generiral gesla. Najboljše bi bilo, da bi imeli za vsako storitev svoje geslo, ampak ker je to precej težko, predvsem si je težko zapomniti vsa gesla, je treba najti neko univerzalno rešitev.

Sam se poslužujem treh različnih gesel, ki jih uporabljam na spletu. Odvisna so od pomembnosti storitve – za elektronsko bančništvo uporabljam najbolj zahtevno geslo, za dostop do svojega Facebook profila srednje zahtevno, za dostop do različnih spletnih servisov, kjer ne puščam veliko podatkov, pa uporabljam najmanj zahtevno geslo. Vsa tri gesla pa so kombinacija večjega števila majhnih in velikih črk, kot tudi znakov in številk. Ko sem jih kreiral, tega je že nekaj let, sem izbral stavek, ki sem si ga preprosto zapomnil in ga uporabil.

Primer, kako sem si generiral svoja gesla: Zunaj dežuje. Tomaž bo jutri praznoval 16 rojstni dan – Zd.Tbjp16rd.

Možnost, da kdorkoli odkrije to geslo, je zelo majhna in kot takšnega ga lahko uporabljam na različnih spletnih servisih. Zapomniti si moram samo stavek, s pomočjo katerega generiram geslo. Po nekaj vpisih gesla gredo prsti na tipkovnici že sami do pravilnih znakov in kljub temu, da zgleda geslo precej komplicirano, se ga z večkratno uporabo naučimo na pamet.

Drug primer, ki se mi zdi precej dober, je geslo, ki ga lahko sestavite iz imena servisa, v katerega se vpisujete in neke številčne kode, ki je lahko vedna enaka, vendar ne sme biti povezana z vašim rojstnim dnevom ali čim podobnim: geslo za Twitter - Twitter83912 in potem je lahko za Facebook geslo – Facebook83912. Ta vzorec je dokaj preprosto zapomnljiv in precej uporaben.

Dejstvo je, da je težko najti popolno geslo oz. geslo, katerega nam nihče ne bo mogel ukrasti. Na spletu obstaja cel kup generatorjev gesel, ki nam omogočijo, da kreiramo geslo, ki si ga ne bomo mogli niti zapomniti, vendar se moramo zavedati, da nam tudi takšna gesla ne pomagajo ravno veliko, če ima nekdo dostop do našega računalnika in nanj namesti programsko opremo, ki prestreza vse, kar vtipkamo na tipkovnico. Ampak to je že malce bolj kompleksna zgodba in jo pogosto vidimo v filmih.

Če imate vaše geslo sestavljeno iz imena vašega otroka ali hišnega ljubljenca, potem je mogoče sedaj čas, da ga spremenite in tako naredite nekaj dobrega zase. In vaše novo geslo si ne zapišite v beležnico!

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1163
17. marec 2014
Kakšna gesla pa vi uporabljate?