Kdaj ste nazadnje posodobili vaš mobitel?

Roni Kordiš 8. oktober 2013
http://tehnik.telekom.si/PublishingImages/ios-7-logo.jpg

​iOS7, Jelly Bean, Kitkat, Nokia Belle, BlackBerry 10.2, Windows Phone 7.8, par imen distribucij programskega opreme za mobitele, ki marsikomu ne pomenijo ničesar. Vendar so za proizvajalce mobitelov precej pomemben faktor, saj s posodobitvami naredijo mobitele še precej bolj uporabne, izboljšajo uporabniško izkušnjo, veliko bolj izkoristijo možnosti, ki jih strojna oprema v mobitelu ponuja, predvsem pa gredo v korak s časom. V zadnjem času so posodobitve programske opreme veliko pogostejše, kot so bile pred leti, ko na trgu še ni bilo pametnih telefonov in ko so bile funkcionalnosti mobitelov še precej preproste in omejene. S prihodom in razmakom pametnih mobitelov, pa se je to področje povsem spremenilo in pogosto nas sam mobitel obvesti, da nas čaka posodobitev programske opreme, ki bo izboljšala samo delovanje naše naprave.

 

Prejšnji teden je na Apple tržišču ponudil povsem prenovljen operacijski sistem iOS7, ki smo ga uporabniki že kar nekaj časa z navdušenjem pričakovali. Pričakovanja so bila visoka in marsikdo je bil, ko mu je končno uspelo nadgraditi programsko opremo, razočaran, ker je njegov iPhone postal povsem nekaj drugega, kot je bil do tedaj. Jonathan Ive, glavni oblikovalec pri podjetju Apple, verjetno ni imel ravno mirne noči, če je spremljal dogajanje na Twitterju, ali bral forume, kjer so uporabniki delili svoja občutja in kritizirali stvari, ki jih motijo, ker so nedodelane, ker nekatere funkcionalnosti ne delujejo, kot bi morale in ker se ne znajdejo.

Precej podoben občutek sem imel tudi sam, ko sem prvič zagnal svoj mobitel z novim operacijskim sistemom iOS7 – namesto veselja, sem z žalostjo opazoval ikone, ki so povsem drugačne, iskal funkcije, ki so jih skrili drugam, kot sem jih bil navajen in se jezil nase, ker sem nadgradil svojo napravo in mi je sedaj povsem tuja.

Ker je ravno v teh dneh minilo pet let, odkar sem kupil svoj prvi iPhone telefon in ga imam še vedno doma, sem se spomnil, kako sem takrat odkrival funkcionalnosti in si nastavil telefon, da je služil mojim potrebam. To sem ponavljal pri vsakem iPhone telefonu, ki sem ga kupil (3G, 3GS, 4, 4S). Ker se funkcionalnosti programske opreme v tem času niso drastične spreminjale, je bil tudi pogled na moj mobitel vedno enak.

Z zadnjo nadgradnjo pa se je vse to spremenilo. Če sem bil prvih par ur siten in jezen, sem kaj hitro ugotovil, da sicer nisem kupil novega mobitela, vendar imam kljub temu povsem novo, drugačno igračko v rokah. Igračko, ki jo moram odkriti in ji vdihniti novo življenje, jo nastaviti po svojih preferencah in jo odkrivati na novo. Ravno ta poteza, odkrivanje novega sveta, mi je najbolj fascinantna. Svojim obstoječim uporabnikom so dali nekaj tako novega, čeprav bodo verjetno v kratkem pripravili novo posodobitev, ki bo vključevala kup popravkov, da smo vsi navdušeni nad tem.

Podjetja si ponavadi ne upajo narediti tako velikih sprememb, saj je trg precej zahteven in se hitro odziva. Če verjameš v svoj produkt in imaš jasno vizijo, zakaj so takšne spremembe potrebne, potem je vse skupaj precej lažje. Predvsem pa je lažje, če imaš jasno zastavljen cilj, do katerega moraš priti.

Za boljšo predstavo – trenutno je na tržišču okoli 600 milijonov naprav z iOS operacijskim sistemom. V prvih 24 urah, ko je bila posodobitev na voljo, si jo je naložilo že več kot 18% uporabnikov (vir)

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
8. oktober 2013
1886
9. oktober 2013
Kdaj ste nazadnje posodobili vaš mobitel?
Android, iOS, Windows Phone 8